Wanneer is drank een dikmaker?

Alcohol drinken en toch afvallen

Ook als u wilt afvallen, mag u af en toe best een glas wijn of een biertje drinken. Kies wel verstandig wat en hoeveel u drinkt. Wanneer is alcohol een dikmaker?

Alcohol heeft geen voedingswaarde. Er zitten namelijk geen nuttige voedingsstoffen in. Bij de afbraak van alcohol komt wel energie vrij. Omdat deze calorieën uit alcohol geen voedingswaarde opleveren, worden ze ook wel 'lege' calorieën genoemd.

​Calorieën

Een gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Ter vergelijking: een gram vet levert 9 kilocalorieën en koolhydraten en eiwitten leveren per gram elk 4 kilocalorieën. Een wijnglas wijn, een bierglas pils en een borrelglaasje gedestilleerd leveren alle drie ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10 gram. Dat zij dus al minstens 70 kilocalorieën per glaasje.

Sommige alcoholhoudende drankjes bevatten daarnaast ook veel suiker of room, waardoor ze nog calorierijker zijn. Zo zijn likeuren, zoete witte wijn, cocktails en mixdrankjes echte caloriebommen

Verbranding

Het lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan en wil het zo snel mogelijk weer kwijtraken. Als u wat eet en daarbij drinkt, verbrandt u lichaam daarom als eerste de calorieën uit de alcohol en daarna pas de calorieën uit de voedingsmiddelen die u gegeten heeft.

Verbrandt u de calorieën uit de begeleidende hapjes niet, dan slaat u deze op als vet. Vooral bij mannen nestelt dat vet zich als eerste rond het middel, waardoor het bekende bierbuikje ontstaat.

Hapjes

Van de calorieën die in drank zitten krijgt u geen vol gevoel. U krijgt juist extra trek van een drankje en daarom gaat het vaak gepaard met calorierijke hapjes en vette snacks. Pinda's of een bittergarnituur bij de borrel, een kaasplankje bij een glas wijn, nog even langs de snackbar na het stappen: het zijn niet bepaald slanke combinaties.

Tips

Hoe kunt u dan toch af en toe van een drankje genieten zonder schuldgevoel?

  • Kies drank waar niet zo veel suiker of room in zit. Zo kunt u gemixte drankjes en koffielikeuren beter overslaan.
  • Drink zeker niet dagelijks alcohol, maar beperk het tot af en toe op een feestje of in het weekend. Houd het dan ook bij een of twee drankjes en ga daarna over op water. Frisdrank is geen slank alternatief, want ook dat bevat veel calorieën.
  • Drink geen alcohol om uw dorst te lessen, dat kunt u beter met water doen.
  • Geniet rustig van uw drankje. U krijgt heel wat minder calorieën binnen als u rustig van één glas champagne nipt, dan wanneer u het ene na het andere glas bier achterover slaat. 
  • Laat vette snacks en hapjes staan. Neem wat rauwkost, zoute stengels, Japanse mix of popcorn bij je drankje.
Trefwoorden: