Kan die jeuk kwaad?

Bij het vakantiehuis van vrienden in Frankrijk heb ik gezwommen in een klein meertje. De volgende dag zat ik onder de jeukende bultjes. Het jeukt zo dat ik er beroerd van ben. Ik heb hoofdpijn, ben misselijk en ik slaap niet meer. Wat heb ik?
Vrouw (52)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Waarschijnlijk is dat zwemmersjeuk: een infectie met de larven van een parasitaire worm, die het eigenlijk heeft voorzien op vogels. Deze worm, trichobilharzia, is familie van de tropische ziekte bilharzia, maar hij is lang niet zo gevaarlijk voor mensen.  
Hij leeft in de darmen van watervogels en verspreidt zijn eieren met de uitwerpselen. Uit de eieren komen kleine larfjes. Als de larfjes proberen binnen te dringen bij mensen, gaan ze dood op de huid. Ze geven daar echter wel een gemene allergische reactie. Omdat de larven vaak met velen tegelijk voorkomen, kun je onder de bultjes komen te zitten.  Tegen de jeuk kunt u middelen tegen allergie proberen, zoals cetirizine of loratidine van de drogist, maar ontstekingsremmende corti­costeroïden van de huisarts helpen beter.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!