Plus Kijktip: spectaculair onderzoek bij Parkinson

Getty Images

Het is een van de meest spectaculaire tv-uitzendingen op medisch gebied van de laatste jaren. 41 mensen laten een gaatje in hun hoofd boren, om een nieuw medicijn in de hersenen te kunnen krijgen tegen de ziekte van Parkinson. Of een placebo.

Alle 41 deelnemers van het onderzoek zijn op zoek naar een beter medicijn tegen de ziekte van Parkinson. Ze hebben last van ongecontroleerde bewegingen, een verstijfd gezicht of een vervlakte stemming. Voor sommigen is het niet mogelijk een normaal leven te leiden. Wie wel eens heeft meegedaan aan zo'n onderzoek weet dat je een werkzaam medicijn kunt krijgen, of een nep-pil, een placebo. Dat is op zich al onzeker, maar dit onderzoek gaat dus nog een stap verder. Alle deelnemers krijgen  door neurochirurg Steven Gill een gaatje achter het oor geboord, met buisjes die het testmiddel of de placebo direct naar de juiste gebieden in de hersenen brengen. Een deel krijgt het testmedicijn het hormoon GDNF. Een deel krijgt een nep-middel, oftewel een placebo. Na negen maanden, in het tweede deel van het onderzoek, krijgt iedereen het testmedicijn GDNF. Na zes jaar worden de mensen opnieuw gefilmd.

Klinisch onderzoek

Het tweeluik over dit klinisch onderzoek geeft goed weer wat de spanningen zijn bij een ‘dubbelblind placebo gecontroleerd klinisch onderzoek’. Je kunt een placebo krijgen, of een werkzame stof. Je kunt effect ervaren, of niet. En nu komt het lastige: een placebo kan effect hebben en een werkzaam medicijn kan niets doen. Per persoon kan dit verschillen. Pas als alle gegevens worden opgeteld en gewikt en gewogen weten we wat het medicijn voor effect heeft. Zelfs de dokters weten niet wie wat krijgt. En ook na dit onderzoek weten we niet echt in hoeverre GDNF werkt bij Parkinson, daarvoor is vervolgonderzoek nodig met een hogere dosis.

Bekende voorvechter

Een van de deelnemers van dit onderzoek is de bekende Parkinson-patient en voorvechter Tom Isaacs die helaas ondanks het medicijn is overleden, tijdens het maken van dit tweeluik. Er is een prijs naar hem vernoemd, die in 2018 is uitgereikt aan de bekende Nederlandse Parkinsonprofessor en neuroloog Bas Bloem. In september staat er een interview met Bas Bloem in Plus Magazine. Hij heeft een nieuw zorgnetwerk ontwikkeld, waarmee Parkinsonpatienten  beter behandeld worden.

Deze serie is begin dit jaar uitgezonden bij de BBC. Hieronder ziet u beelden uit de serie.

De NPO zendt 30 april en 1 mei de twee delen uit, in Nederlandse bewerking. Klik hier om de delen online terug te kijken.

Auteur