Demissionair minister Conny Helder: "We willen dat ouderen weer bij elkaar kunnen wonen"

Helder Lenny Langerveld 50PlusBeurs
Getty Images

Er zijn nu te weinig woonvormen waar ouderen met zorg bij elkaar kunnen wonen, zoals dat vroeger kon in het het bejaardenhuis. Als het aan de demissionaire minister voor Langdurige Zorg en Sport licht, gaat binnenkort veranderen.

Dat zei minister Conny Helder tijdens een interview met Lenny Langerveld op de 50PlusBeurs in Utrecht. Er is nu veel vraag naar verpleeghuis en zorgplekken, terwijl er niet genoeg aanbod is. "We willen dat ouderen meer bij elkaar kunnen wonen, bijvoorbeeld in een flat met een verpleegkundig spreekuur, zoals dat ook in Rotterdam gebeurt."  Daar staan nu ThuisPlusFlats waar ouderen zelfstandig wonen, maar er is wel een vast team van zorgmedewerkers in de buurt.

Conny Helder
Redactie Plus Magazine

"Dat soort woonvormen hebben we eigenlijk te weinig in Nederland, daar willen we er meer van", aldus Helder.

Morgen, donderdag 14 september, voert de minister een debat met de Tweede Kamer over de toekomst van ouderenzorg.

Lenny en Conny
Redactie Plus Magazine

Minister Helder lichtte tijdens de 50PlusBeurs al een tipje van de sluier op: ,,Als je naar Finland kijkt, zie je wat we in Nederland willen bereiken over vier tot vijf jaar. Daar zag ik een groep ouderen die samen gaan wonen, de één verzorgde de tuin, de ander het eten. We moeten oppassen met zeggen dat mensen niks meer zelf zouden kunnen. Als het lukt om allemaal één jaar langer zelfstandig te wonen, zonder en verpleegkundige die komt helpen om het medicijnzakje op te scheuren, maar een slimme robot of apparaat doet dat, dan scheelt dat heel veel arbeidskracht. Met deze solidariteit redden we het."

In een eerder interview met vragen van Plus Magazine levers noemde minister Helder het al 'onvermijdelijk dat iedereen bijdraagt' aan zorg.

Conny Helder
Redactie Plus Magazine
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.