Groot deel senioren gaat stemmen per brief

Getty Images

Voor ouderen wordt het mogelijk om per brief te stemmen. Voor uitleg en informatie hoeven de mensen ook de deur niet uit, dit wordt namelijk allemaal via de post opgestuurd. Een derde van de zeventigplussers geeft aan dat ze dit jaar per brief gaan stemmen, blijkt uit een meting van het ANBO.

Ouderenorganisatie ANBO heeft een peiling gehouden onder senioren over wat de invloed is van Covid-19 bij het stemmen van de aanstaande Tweede Kamerverkiezing. Aan deze online enquête namen bijna 6000 mensen van 65 jarige leeftijd deel die van plan zijn te gaan stemmen. Dat mag dus dit jaar per brief. De ANBO is erg tevreden met deze oplossing, maar het wekt wel zorgen over mogelijk ongeldige stemmen.

Het stemmen
Door covid-19 is het mogelijk om een of twee dagen eerder je stem uit te brengen in een stemlokaal en mensen boven de 70 jaar kunnen vanuit huis per post stemmen. 11% van de ondervraagden is van plan eerder te stemmen en 60% van de mensen tussen de 65 en 70 jaar gaan op 17 maart zoals gebruikelijk naar een stembureau. Bij de mensen boven de 70 jaar gaat ongeveer 46% gewoon naar een stembureau op de verkiezingsdag. Ruwweg 11% van de mensen weet nog niet hoe ze gaan stemmen.

30% van de mensen boven de 70 geeft aan per post te willen stemmen. ANBO laat weten zich zorg te maken over het stemmen per post. Door de instructies niet goed door te nemen kan het resulteren in een ongeldige stem. Er wordt dus aangeraden om de tijd ervoor te nemen en de brief op tijd op de post te doen.

Invloed Covid-19 op het stemmen
Ongeveer 15% van de senioren laat weten dat het aannemelijk is dat ze op een andere partij gaan stemmen door de covid-19 crisis. 88% van de senioren verwacht ook dat de belastingen zullen stijgen en dat de koopkracht zal dalen. Zij vinden daardoor dat koopkracht een belangrijk onderwerp op de planning van de politiek moet zijn.

Auteur 
  • Anne-Lin de Veer
Bron 
  • ANBO