Overzicht stemwijzers gemeenteraadsverkiezingen 2018

Help, op wie moet ik stemmen?

Op woensdag 21 maart mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Uit een onderzoek onder Pluslezers bleek dat de lokale partijen favoriet zijn. Geldt dat ook voor u of heeft u nog geen idee op wie u gaat stemmen? Wij helpen u op weg met een overzicht van kies- en stemwijzers.

Foto: van links naar rechts: Tobias van Elferen (D66 Nijmegen) Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam/FVD) Manon Fokke (PvdA Maastricht) Eric van der Burg (VVD Amsterdam)

Foto Tobias van Elferen: FlickR creative commons, fotograaf Sebastiaan ter Burg. Overig: Wikipedia.org

De gemeente krijgt steeds meer invloed op hoe ons dagelijks leven eruitziet. De inrichting van uw eigen woonomgeving wordt voor een belangrijk deel door de gemeente bepaald. Maar er gaan ook steeds meer zorgtaken naar de gemeente, en wat te denken van huisvesting of voorzieningen als een bibliotheek en een zwembad? Redenen genoeg om goed na te denken over uw keuze. Een stemwijzer kan daarbij helpen.

Stemwijzer.nl

Veel gemeenten hebben een Stemwijzer laten samenstellen door ProDemos, op basis van de onderwerpen die lokaal spelen. Op Stemwijzer.nl ziet u snel of uw gemeente ook zo’n Stemwijzer heeft.

MijnStem.nl

MijnStem is een samenwerking van een onderzoeksbureau en de nieuwssite NU.nl. Op MijnStem.nl kunt u kijken of uw gemeente ook in deze kieswijzer is opgenomen.

Kieswijzer.nl

De derde grote stemhulp is die van Kieswijzer.nl. 35 Gemeenten hebben een kieswijzer voor hun gemeente laten samenstellen. Op Kieswijzer.nl ziet u of uw gemeente daar ook toe behoort.

Waarom heeft mijn gemeente geen stemwijzer?

Niet elke gemeente heeft een eigen stemwijzer en dat is meestal een kwestie van geld. Het laten maken van een stemwijzer is namelijk best kostbaar en niet elke gemeente heeft daar een potje voor. Voor inwoners van deze gemeenten zit er weinig anders op dan zelf de verschillende partijprogramma’s met elkaar te vergelijken.

 

4 Comments

Door Avira (niet gecontroleerd) op vr, 16-3-2018 - 12:49

Ik zou toch de tekst maar eens beter lezen en met de historie verbinden.
Misschien gaat er dan een belletje bij u rinkelen.
U verkracht het hele volkslied.

Door Peter (niet gecontroleerd) op wo, 14-3-2018 - 23:55

Nooit vaderlandse geschiedenis gehad op de lagere school?

Door Gonnie Perrée (niet gecontroleerd) op di, 13-3-2018 - 19:47

Ik mis de Roze Stemwijzer ?

Door arlo (niet gecontroleerd) op di, 13-3-2018 - 19:46

terwijl men wil op alle scholen het Wilhelmus volkslied het meest onzinnige lied zo als BEN IK VAN DUITSE BLOED waar haalt men die on zin van Daan , de koning van heel spanje heb ik ge eert waar om moet ik de koning van heel spanje eren terwijl de meeste heel te vrede zijn met ons koning paar eert wie ere toe komt NEDERLAND WORD EENS WAKKER