Klein pensioen en flink gespaard? De pineut in 2016

Gevolgen kunnen oplopen tot duizenden euro's per jaar

Door het schrappen van de zogeheten ouderentoeslag worden ouderen die flink gespaard hebben hard getroffen. Dat kan sommige ouderen duizenden euro's per jaar kosten.

Prinsjesdag bracht dit jaar goed nieuws, zoals het aanpassen van de spaartaks (vermogensrendementsheffing), waardoor spaarders vanaf 2017 iets minder belasting gaan betalen. Maar aan deze medaille zit voor sommige ouderen een keerzijde. De extra vrijstelling in box 3 voor AOW-gerechtigden met een inkomen van minder dan € 20.000 bruto per jaar vervalt namelijk vanaf 2016.

Martin van Rooijen van 50Plus waarschuwde al eerder:  “Dit treft ouderen, met een inkomen van minder dan €13.900, maar die wel wat vermogen hebben gespaard voor de oude dag." Bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, die geen pensioen hebben gespaard via de werkgever, maar zelf geld opzij hebben gezet.  Voor deze groep ouderen heeft het wegvallen van de ouderentoeslag ook gevolgen voor de huur- en zorgtoeslag en de berekening van de eigen bijdrage zorg. Door de opeenstapeling van gevolgen kan het zijn dat sommige huishoudens volgens jaar honderden euro's meer belasting betalen, toeslagen kwijtraken en een hogere eigen bijdrage krijgen voor de zorgkosten. Volgens 50Plus kan het totale effect oplopen tot €6000 per jaar

25 Comments

Door h.rosmalen (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2015 - 15:14

haal voor eind december al je spaargeld op bij de bank en breng het half januari weer terug

Door r van aken (niet gecontroleerd) op za, 19-9-2015 - 21:28

Ook als je ziek bent dan word je flink genaaid ik zorg voor mijn man 24 uur per dag wegens (dementie ,erge huidkanker, poloneuropathie,incontinentie,long en hartproblemen en ga zo maar door,Hij gaat een paar dagen naar de opvang en mogen wij ook nog fors aan het CAK betalen wat onrechtvaardig .Hoeveel scheeld het de maatschappij omdat ik zelf voor hem zorg .Ben je van koninklijke huize dan is er geen belasting betaler dit is niet eerlijk daar deze personen kapitalen hebben om te besteden nooit geen geldzorgen en zeker niet bij ziekte,zo kan ik nog wel doorgaan ,maar het heeft geen zin wij worden op allerlei manieren gepakt veel geluk verder

Door Wil (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 23:17

Ik heb een uitstekende tip voor het kabinet om een fors bedrag te besparen:
Sta voor het meerdere dan de maxima in box 3 geen renteaftrek eigen woning meer toe.Nu komt het veel voor dat mensen honderdduizenden euro aan vermogen hebben en desondanks hun maximale aflossingsvrije hypotheek niet aflossen omdat dat voor hen voordeliger is. Dat is onnodig Dan zullen deze vanzelf hun hypotheek af gaan lossen en dat scheelt de schatkist veel belastinggeld. Belastinggeld dat beter besteed kan worden voor mensen die dat harder nodig hebben.

Door hannyfrank@casema.nl (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 19:10

dus iedereen met alleen AOW, en wat in het verleden wat "bij-een" heeft
gekrabbeld (in baar geld, in spaarpotje, "bezittingen" (nou ja !!?) , is/wordt
gedupeerd !; kan men nog stelen van de overheid (door ons gekozen, via
TK-verkiezingen) ??, neen, want terughalen van je "eigendom" (terugstelen
van een dief, mag, toch !!!); geen wonder dat"die jongens -en meisjes-" de
politie/justitie/ "opheffen".

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 15:48

We moeten niet sparen maar schulden maken als AOW

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 15:40

Zoals al vele jaren zijn de pensionadas met een klein pensioen voor de zoveelste keer het haasje. Laat het kabinet daar maar iets aan doen.

Door paula (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 15:10

Waarom krijgt het konigshuis wel geld erbij .
Kunnen ze ook niet wat zuiniger aandoen

Door mevr a.sept (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 15:07

waarom gooien ze geen bom op alle mensen van 75 en ouder hebben ons heeeeeeeeeeeeeele leven vanaf 14 jaar ons de pest gewerkt ,nu worden we aan alle kanten gepakt .
Mensen die een centje hebben moeten het allemaal van de bank halen ,doe leuke dingen ons leven is op deze manier geen leven elke dag zorgen hebben voor de dag van morgen

Door Lien (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 14:22

Bericht van Bechris van 16-09 om 22.39 uur ,

Wie kan nagaan of u genoeg netto overhoud per mnd als de maandelijks vaste lasten huur etc. niet vermeld, gezien u een bedrag van 2400 euro huursubsidie ontvangt mag ik aannemen dat daar bovenop ook nog een zorgtoeslag bij komt.

Een alleen staande oudere die nauwelijks netto meer inkomen heeft ondanks een hoger pensioen (waarvoor wel gewerkt is tot 65 jaar)komt voor geen enkele toeslag in aanmerking.

Door Hans (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 14:11

Als belastinginvuller voor ouderen wist ik van dit plan vorig jaar al. Hierbij gaat het niet alleen om meer belasting over spaarcenten, maar ook huur- en zorgtoeslagen zijn hieraan gekoppeld. Op wie kunnen we onze stem geven om dit soort diefstal tegen te gaan. Weet u het? Ik niet meer, want de oppositie biedt geen alternatief. Over de ouderenpartij maar te zwijgen.
De beste oplossing is dat alle ouderenbonden zich verenigen en een politieke partij op richten en alle ouderen hierop te laten stemmen. DAN hebben ouderen wat te zeggen en staat Rutte in zijn lachende hemd.