Prinsjesdag 2016: dit zijn de belangrijkste veranderingen

De Miljoenennota 2017 biedt een heel pakket aan maatregelen dat voor iedereen net even anders kan uitpakken. De belangrijkste veranderingen op een rij.

Pensioen en AOW

De AOW-leeftijd blijft onveranderd en gaat niet omlaag. Er komt geen eind aan het korten op pensioen: daarvoor zijn geen concrete plannen gepresenteerd. Er zijn geen toezeggingen gedaan voor een hogere AOW.

De voordelen voor ouderen komen uit een andere hoek: een belastingvoordeel.

De ouderenkorting gaat in 2017 naar €1.292 voor pensioengerechtigden met een inkomen tot €36.057. Wie een hoger inkomen heeft, moet het doen met een ouderenkorting van €71.

Zorg

Het eigen risico blijft in 2017 gelijk: €385 per jaar. Verschillende partijen hebben hier een punt van gemaakt, maar mocht dat tot veranderingen leiden, dan niet worden die niet eerder dan 2018 ingevoerd.

De premie voor de zorgverzekering gaat iets omhoog. Schattingen lopen uiteen van €3 tot €7 per maand, maar uiteindelijk bepalend de zorgverzekeraars in november van dit jaar de hoogte van de premie.

Het basispakket wordt uitgebreid met onder meer fysiotherapie bij etalagebenen en bepaalde plastisch chirurgische ingrepen.

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) gaat voor gepensioneerden omlaag van 5,5% naar 5,4%

De maximale zorgtoeslag gaat iets omhoog: €2 per maand.

De eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuing (Wmo) gaat fors omlaag. Dat kan in sommige gevallen, met name voor alleenverdieners met een chronisch zieke partner, een voordeel opleveren van bijna €1.400 per jaar.

Belastingen

Spaargeld wordt anders belast. De vrijstelling gaat omhoog naar €25.000. Nu betalen spaarder 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Dat fictieve rendement wordt volgend jaar anders en kan oplopen tot 5,5% voor wie een vermogen heeft van meer dan 1 miljoen.

€100.000 belastingvrij schenken

Net als in 2014 en 2015 is het ook in 2017 weer toegestaan om maximaal € 100.000 belastingvrij te schenken aan een iemand tussen de 18 en 40 jaar die het geld gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Andere doeleinden die voldoen aan de voorwaarden zijn aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van een verkochte eigen woning of afkoop van erfpacht. De ontvanger hoeft geen zoon of dochter te zijn, het hoeft zelfs geen familie te zijn.

De huurtoeslag gaat voor bijna iedereen omhoog met zo’n €10 per maand.

De belastingtarieven voor gepensioneerden gaan volgend jaar iets omhoog: met 0,4% in de tweede en derde schijf.

Bron: Belastingplan 2017

Foto: wikimedia

2 Comments

Door Anna (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 10:45

Wie komt er op voor de langdurige mens met WAO op of onder bijstandsniveau?
Jarenlang verliest deze groep koopkracht die er al nauwelijks was.
Jarenlang leven op dit niveau betekent geen enkele ruimte hebben voor kleding en huishoudelijk apparatuur en nauwelijks te eten en zeker niet het eigenrisico van 385, kunnen betalen.
Daar er volledig arbeidsongeschiktheid is, is er geen enkele kans en mogelijkheid hier uit te kunnen komen.
WIE MAAKT ZICH HARD VOOR DEZE GROEP DIE DOODGEZWEGEN WORDT.
Het wordt tijd dat er net als bij vluchtelingenwerk een wao/bijstandwerk landelijk komt. Gewoon om deze mensen bij te staan en waardevol te behandelen i.p.v. dood gezwegen te worden! Wie durft, zodat ook deze mens weer kan leven als mens!

Door Louis (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 19:30

Hoera, ik mag blijven inleveren. Na 10 jaar bevriezing van pensioen en belastingverhogingen mag ik in 2017 € 50,-- euro per maand inleveren. Waarom? Omdat ik met 44 jaar hard werken een redelijk pensioen heb opgebouwd.
Op zich geen punt, maar waar ik me ernstig aan stoor is de de ferme taal van de politici ("iedereen gaat er op vooruit bla bla bla"). Spreek gewoon de waarheid en wees eens wat kritischer op de overheidsuitgaven.