Prinsjesdag 2018 en uw pensioen

Gepensioneerden gaan er dit jaar op vooruit, belooft het kabinet. Maar niet iedereen evenveel.

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de plannen die uw voelt in uw portemonnee. Als het aan de koning ligt, moet ‘iedereen concreet voelen dat het beter gaat’. De meeste mensen, gaan er in de meeste gevallen op vooruit, zo blijkt uit verschillende prognoses, maar er zijn verschillen.

 

Inkomen

In 2019

AOW, alleenstaand

+1%

AOW + €10.000, alleenstaand

+1,2%

AOW, paar

+1,1%

AOW + €10.000, paar

+1%

AOW + €30.000, paar

+2,7%

bron: SZW

 

De Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) laat in een reactie weten gelukkig te zijn dat de koopkracht van ouderen stijgt.

Want die koopkracht is de afgelopen vele jaren voor miljoenen ouderen tot 10% en meer gedaald door het niet of niet volledig indexeren of zelfs korten van de aanvullende pensioenen. Verder spreekt de KNVG van een sigaar uit eigen doos, omdat de Wet Hillen wordt afgebouwd, de eerdere btw-verhoging van 19 naar 21 procent blijft bestaan en daar komt nu een nieuwe bij: het tarief van 6 gaat naar 9 procent.

Meer weten? Het Nibud ontwikkelde de koopkrachtberekenaar

Waar blijft het nieuwe pensioenplan?

De grote afwezige tijdens Prinsjesdag was een nieuw pensioenplan. Daar worstelen politiek, werkgevers en werknemers al jaren mee.

Er werd eerst nog gerekend op en plan voor Prinsjesdag, maar dat is niet gelukt. Dat betekent dat de huidige regels gewoon van kracht blijven. Volgens sommigen zij die te streng. Zo streng dat ook voor het komende jaar niet valt uit te sluiten dat sommige pensioenfondsen moeten korten. Of ze kunnen indexeren (het mee laten stijgen van de pensioenen met de inflatie) is maar zeer de vraag.