ProstaatKankerStichting start actie voor nieuwe therapie prostaatkanker

Getty Images

Uitgezaaide prostaatkanker is op dit moment ongeneeslijk in Nederland. De zogenaamde PSMA-therapie lijkt een perspectief te bieden voor uitbehandelde prostaatkankerpatiënten. Om die reden start ProstaatKankerStichting.nl samen met de Vriendenloterij een actie, zodat het Radboudumc, het Antonie van Leeuwenhoek en UMC Groningen onderzoek kunnen doen deze veelbelovende nieuwe therapie.

De PSMA-therapie lijkt een perspectief te bieden voor uitbehandelde prostaatkankerpatiënten. Onderzoek is nodig om dat wetenschappelijk aan te tonen en de therapie via de zorgverzekeraars beschikbaar te maken voor patiënten die geen uitzicht meer hebben op beter worden.

"We ondersteunen het onderzoek naar deze veelbelovende manier van behandelen. Een behandeling die zich in onder meer Duitsland al heeft bewezen, maar in Nederland moet er nog onderzoek worden gedaan voor de behandeling in Nederland kan worden vergoed. En daarvoor is deze klinische studie. We zijn als patiëntenvereniging altijd op zoek naar de beste vorm van zorg voor alle partners, vaders, vrienden, opa’s, broers, ooms en neven in Nederland die geconfronteerd worden met deze ziekte. We zijn dan ook zeer verheugd dat het Radboudumc samen met andere ziekenhuizen het onderzoek gaat doen en zijn blij met de ondersteuning van de Vriendenloterij om dit mogelijk te maken", aldus Kees van den Berg, voorzitter van ProstaatKankerStichting.nl.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. 1 op de 10 mannen krijgt er in zijn leven mee te maken. De ontwikkelingen in de prostaatkankerzorg gaan snel. Steeds meer centra bundelen hun krachten om de kwaliteit van operaties te verhogen. Ook op het gebied van diagnostiek is veel ontwikkeling.

Wat is PSMA-therapie?

PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigeen. Het is een eiwit dat voorkomt in de celwand van prostaatcellen. Wanneer zo’n cel zich tot kankercel heeft ontwikkeld, dan is de hoeveelheid PSMA 10 tot 200 keer hoger dan in een gezonde cel. Nu is er een stofje ontdekt, dat zich hecht aan PSMA, een zogenoemde tracer. Aan die tracer kunnen weer andere stofjes worden gekoppeld, bijvoorbeeld het radioactieve Lutetium-177. Als iemand uitgezaaide prostaatkanker heeft, zijn de prostaatkankercellen door het hele lichaam verspreid. De patiënt krijgt een injectie met de tracer waaraan Lutetium-177 zit gekoppeld. De tracer hecht zich vervolgens alleen aan de kankercellen, zodat alle radioactieve deeltjes precies op de juiste plek terecht komen: in de tumoren. Lutetium-177 ruimt zo heel doelgericht de kankercellen op.