Wat doet die prostaat?

Spil in de mannelijke voortplanting

mannelijk lichaam met prostaat
Getty Images

Iedere man heeft een prostaat. En die prostaat kan vroeg of laat tot problemen leiden. Plasklachten als gevolg van een prostaatvergroting bijvoorbeeld. Maar waarom mannen hebben eigenlijk een prostaat?

De prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. U kunt het vergelijken met een appel waar het klokhuis is uitgeboord, alleen is de prostaat ongeveer zo groot als een walnoot. Aan de voorkant ligt de prostaat tegen het schaambeen aan, aan de achterkant tegen de endeldarm.Voortplanting

De functie van de prostaat is het vervoeren van zaadcellen. De prostaat maakt dan ook onderdeel uit van het mannelijke voortplantingssysteem. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Het prostaatvocht zorgt ervoor dat de zaadcellen levend de eicellen van de vrouw kunnen bereiken. De functie van de prostaat ligt vooral in de vruchtbaarheid en minder in de seksualiteit.

Bij het klaarkomen worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen.

Eigenlijk is de prostaat geen klier, maar een verzameling van miljarden kleine kliertjes(buisjes). Deze produceren met zijn allen het prostaatvocht. Om die kleine buisje zit een kapsel. In het kapsel zitten kleine spiervezeltjes die mogelijk een functie hebben bij de zaadlozing.

Vergroting

Vanaf de geboorte is de prostaat al aanwezig, maar dan nog heel klein. Onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron groeit de prostaat in de puberteit uit tot volwassen grootte. Bij 30 procent van de mannen leidt dit tot een dusdanige, goedaardige vergroting dat ze er last van krijgen. Meestal gebeurt dit rond het 50e levensjaar. Doordat de prostaat om de plasbuis heen ligt, kan het de plasbuis vernauwen en dus tot plasklachten leiden.

Normaliter bevat de prostaat ongeveer 15 milliliter, na vergroting zijn volumes van 100 milliliter geen uitzondering. Naast goedaardige vergroting bestaat ook een kwaadaardige vergroting geconstateerd: prostaatkanker. Tot slot kan de prostaat ook ontsteken(prostatitis).

Als er geen testosteron meer aangemaakt wordt in het lichaam dan zal de prostaat niet groeien. De prostaat kan in sommige gevallen zelfs weer krimpen.

Bron 
  • UROlog
  • Prostaat.nl