Prostaatproblemen? Dit moet u weten

Zes vragen beantwoord

Je merkt niet dat je hem hebt, totdat hij begint te groeien: de prostaat. Plassen, fietsen, vrijen; gaat dat allemaal nog wel vanzelf? Uroloog Frans Debruyne beantwoordt zes vragen.

1. Hoe herken ik prostaatproblemen?

Ik ben 73 jaar en ik voel mij gezond, alhoewel ik regelmatig wat moeite heb met plassen. De druk is minder, ik moet vaker en de hoeveelheden urine zijn niet steeds even groot. Ik fiets elke dag ongeveer 15 à 25 kilometer, maar moet bijna altijd onderweg een keer plassen. Hoe kan ik een eventueel probleem aan de prostaat, zoals bijvoorbeeld kanker, herkennen?

Frans Debruyne: "Op uw leeftijd is de prostaat altijd enigszins gegroeid. Prostaatvergroting, doorgaans goedaardig, is onlosmakelijk verbonden met het ouder worden. Hoe ouder een man wordt, hoe meer zijn prostaat kan groeien. Niet alle mannen krijgen hier last van.

Een probleem aan de prostaat ontdekt u vanzelf als u toenemende plasklachten krijgt, dat wil zeggen dat de straal verzwakt, u meer moet persen bij het plassen, of ’s nachts vaker moet opstaan om te plassen. Dit is bij u nog niet het geval.

U vraagt ook hoe u merkt of u prostaatkanker hebt. Deze afwijking geeft in het begin helemaal geen klachten. Prostaatkanker kan worden ontdekt door een bloedtest, het betasten van de prostaat (rectaal toucher, waarbij de arts met een vinger via de anus de prostaat aftast) of door een echografie van de prostaat.

De PSA-bloedtest (prostaat specifiek antigeen) wordt alleen uitgevoerd om vroegtijdig prostaatkanker op te sporen bij mannen van boven de 55 bij wie dit ook in de familie voorkomt (bij vader, broer of oom). Daarnaast wordt alleen bij klachten – die ú niet hebt – aangeraden om te testen.

Wat u betreft: uw (prostaat)verwachtingen zien er goed uit. Blijft u verder zo gezond door het leven gaan als u al doet."

2. Moet ik voor plasklachten naar de huisarts?

Als ik (71 jaar) ’s nachts naar de wc moet, merk ik dat ik heel langzaam uitplas. Overdag heb ik daar geen probleem mee. Moet ik naar de huisarts om mijn prostaat te laten controleren?

Frans Debruyne: "Ga gerust naar uw huisarts. Hij zal u goed weten te adviseren en onderzoek doen. Een specialistisch onderzoek kan ook op zijn plaats zijn. Dit onderzoek bestaat uit het invullen van een plasklachtenlijst: de IPSS-vragenlijst (International Prostate Symptom Score) en een lichamelijk onderzoek. Met de IPSS kan de ernst van uw klachten worden vastgesteld.

Als de IPSS aangeeft dat u echt klachten hebt, moet een behandeling worden ingesteld – zeker als de prostaat vergroot blijkt te zijn. Dit kan in eerste instantie met medicijnen die de spanning in de prostaat verminderen of de prostaat verkleinen, of een combinatie van de twee. Hiermee zal de kracht van de straal verbeteren en hoeft u ’s nachts (misschien) niet meer op te staan."

3. Kan ik stoppen met prostaatpillen slikken?

Ik ben 71 jaar en gebruik al een jaar of vijf twee medicijnen om mijn (goedaardig) vergrote prostaat te verkleinen en plasklachten te verminderen. Dat zijn Alfuzosine (10 mg) en Avodart (0,5 mg). Deze combinatietherapie werkt goed. Maar er zijn wel wat bijwerkingen. In de bijsluiter van deze medicijnen staat niet hoelang je ze moet gebruiken en ook de huisarts kon twee jaar geleden hierover geen uitsluitsel geven. Ik las in de krant een artikel waarin een uroloog stelt dat veel mannen na vier of vijf jaar kunnen stoppen met de pillen. Zou dat ook voor mij kunnen gelden?

Frans Debruyne: "De combinatie van Alfuzosine en Avodart wordt meestal voorgeschreven als de prostaat flink vergroot is (goedaardig). Dit wil zeggen dat het volume van de prostaat is vastgesteld op meer dan 40 gram (40 ml). Dit gebeurt middels een TRUS-onderzoek (transrectal ultrasound), waarbij er een echo via de anus wordt gemaakt.

De standaard-bijwerkingen van Alfuzosine zijn (lichte) duizeligheid en een ‘ijl’ gevoel in het hoofd, dat meestal na enige tijd verdwijnt. Avodart kan potentiestoornissen geven (bij 7 procent van de gebruikers).

U kunt stoppen met deze geneesmiddelen als u ze ten minste een jaar hebt gebruikt, wat bij u het geval is. Na minstens zes maanden wordt het optimale effect van de therapie, en vooral van Avodart, bereikt. Als u met de geneesmiddelen stopt, zal de prostaat weer gaan groeien en kunnen de klachten terugkeren. U zult de medicatie dan opnieuw moeten gebruiken. Maar het kan ook zijn dat de klachten voor enige tijd weg blijven.

Stoppen lijkt me dus het proberen waard. Als het volume van de prostaat is gemeten vóórdat u met de geneesmiddelen begon, is het misschien van belang uw uroloog te vragen het volume nog eens te meten, zodat u weet hoeveel kleiner uw prostaat is geworden."

4. Is veel fietsen slecht voor de prostaat?

Eens per week trekken mijn vrienden en ik (54) eropuit op de fiets. Laatst hadden we het erover of dit wel zo gezond was. Twee van ons hebben last van hun prostaat. Kunnen zij met ons mee blijven fietsen?

Frans Debruyne: "Er wordt door velen een relatie gelegd tussen fietsen en de prostaat. Feit is dat fietsen, zelfs langdurig, niet zo belastend is voor de prostaat als er geen prostaatklachten zijn. Bij dagelijks lang fietsen (wielrenners bijvoorbeeld) is het van belang een goed zadel te hebben, zodat de druk op de prostaat niet te groot wordt.  Als er klachten zijn van prostaatopzwelling (chronische prostatitis), dat een drukkend gevoel in de onderbuik, liezen en bekkenbodem geeft, is (langdurig) fietsen toch wel af te raden. Door lang fietsen kunnen de klachten erger worden."

5. Heeft een prostaatoperatie invloed op je seksleven?

Ik (68) moet waarschijnlijk een prostaatoperatie ondergaan. Mijn vrouw en ik hebben op dit moment een prettig seksleven. Ik maak me zorgen: wat is de invloed van zo’n operatie hierop?

Frans Debruyne: "Dit hangt af van welke operatie wordt uitgevoerd. Als de prostaat volledig wordt verwijderd vanwege kanker, verdwijnt de zaadlozing (niet het orgasme) en vaak ook de erectie. Hiermee is een seksleven zonder kunstmatige ondersteuning niet meer mogelijk.

Ook een operatie voor een goedaardige prostaatvergroting kan invloed hebben op het seksleven. Na een dergelijke ingreep komt bij zaadlozing het zaad niet meer naar buiten, maar volgt dit de weg van de minste weerstand naar de blaas. Na een prostaatoperatie is een man dus onvruchtbaar. Op zichzelf heeft een ingreep voor goedaardige prostaatvergroting geen invloed op de erectie en erectiekracht."

6. Zal ik mij toch laten opereren?

Al meer dan vijf jaar heb ik (80) plasproblemen door een goedaardig vergrote prostaat: zwakke straal, niet kunnen ophouden en soms urineverlies. Het grootste probleem is dat ik ’s nachts drie tot soms wel tien keer mijn bed uit moet om te plassen. Onlangs heb ik met mijn huisarts overlegd of ik een operatie moet ondergaan om de plasbuis wijder te maken. Hij vond dat niet nodig, ook al was er waarschijnlijk wel verband tussen de nachtelijke plasfrequentie en de vergrote prostaat. Wat denkt u, heeft zo’n ingreep toch zin?

Frans Debruyne: "Tegenwoordig is een prostaatoperatie bijna een routine-ingreep, behalve voor de patiënt natuurlijk. De beste ingreep is de prostaat (gedeeltelijk) via de plasbuis verwijderen, zodat de blaasuitgang veel wijder wordt. Ik denk dat zo’n ingreep bij u toch noodzakelijk is en dat u hierbij behoorlijk veel baat kunt hebben.
 
De prostaatvergroting kan inwendig via de plasbuis worden weggebrand (met elektriciteit) of weggesmolten (met laserlicht). De uitkomsten van beide ingrepen ontlopen elkaar niet veel. De lasermethode wordt tegenwoordig steeds meer toegepast omdat het minder bloedverlies tijdens de ingreep geeft. Niet iedere uroloog heeft echter laserapparatuur tot zijn beschikking. Wel kan iedere uroloog met elektriciteit de prostaat wegschrapen: de TURP-operatie (trans-urethrale resectie van de prostaat).
Als ik u was, zou ik hierover met de huisarts overleggen en een urologisch onderzoek aanvragen."
 

Bron(nen):

8 Comments

Door piet brok (niet gecontroleerd) op do, 27-6-2019 - 20:40

kijk naar www.prostaatkankerstichting.nl dat is DE patientenvereniging voor PK patienten en hun partners.

Door Eltjo Benedick (niet gecontroleerd) op wo, 19-9-2018 - 14:28

Ik ben 74 jaar. In december 2013 werd bij mij, bij toeval prostaatkanker ontdekt. Ik had plasproblemen. In eerste instantie werd een cystoscopie gemaakt wat resulteerde in een cystitis. Kreeg antibiotica. Geen succes. Prostaat onderzoek. Conclusie, prostaat sterk vergroot door rectaal toucher. Alle reden voor biopsie onderzoek. Van de 9 biopten bleken er drie kwaadaardig. Therapie, ik koos voor bestraling 40 behandelingen. Drie jaar geleden ben ik clean verklaard. Wel volgde een levenslange medicatie `tamsulosine `RET, tabl. 0,04 mgr. 1 dd. Ik moet veel, heel veel drinken. Ik drink ongeveer 2500 ml. per dag. Ook ik moet 's nachts wel eens plassen, 3 keer per nacht. Daar kan ik mee leven. Controles eens per jaar.

Door Vale doffer ( 7... (niet gecontroleerd) op vr, 7-9-2018 - 16:42

Iedere prostaat vergroot door verminderd (helaas) sex activiteit.Na jaren van wachten is de vergrote prostaat uitgehold via een buikoperatie.
De penis is bij erectie nu 1/3 korter !!,bij regelmatige erectie komt er eerst een plasstraaltje, en bij orgasme een hele straal, genant... Nu catheriseer ik eerst voor het echte knuffelen en dat is een super oplossing !

Door W.Hoogendijk (niet gecontroleerd) op vr, 7-9-2018 - 11:46

Ik heb al zo'n 10 jaar rugproblemen niveau L5 tot L1 en ben een aantal malen geopereerd. Voor deze problemen heb een TUR ingreep gehad. Heb nu veel last met plassen allemaal kleine beetjes en plas de blaas niet leeg. Soms kan ik niet plassen en moet de blaas ledigen m.b.v. katheter overigens dat doe ikzelf. Zijn er meer mensen met dit probleem want neem aan dat dit ook bij vrouwen voorkomt met rugproblematiek

Door Fietser, (niet gecontroleerd) op vr, 9-6-2017 - 11:50

Ook ik had problemen met fietsen vanwege een vergrote prostaat.
Deze heb ik kunnen ondervangen door een speciaal fietszadel te gebruiken, het heeft wel even geduurd alvorens ik het goede zadel had gevonden. Door het gebruik van dit zadel kan ik weer fietsen als voorheen. Het is met dit zadel in het begin wel even doorzetten want het vraagt wel een flinke gewenning, maar de doorzetter wordt daarvoor wel beloond als de gewenningsperiode is doorstaan.
Het zadel is van SQlab. type: 600 active.

Door Jan v.d.Hout (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 14:14

De tendens van dit verhaal is naar mijn mening een beetje te optimistisch gesteld. Er zijn (laatste cijfers) 3000 overlijdens gevallen door prostaatkanker.
Bij mij (nu 68) is door de huisarts in 2004 een vergrote prostaat geconstateerd zonder PSA meting of uroloog. Alleen medicijn Omnic 0,4mg/dag. Na verloop van tijd gestopt met als gevolg groeiende prostaat zonder dat ik dat wist met alle zeer nadelige plasgevolgen (oude mannetjes kwaal). In 2012 weer BHP vergrote prostaat volgens de huisarts met een PSA=12. Uroloog stelt echter toch prostaatkanker vast echter met een zodanig laag risico dat behandeling niet nodig is, wel een TURP maar kon door de kanker nog niet gedaan worden. (Prostaat was een sinaasappel ipv een walnoot). In 2013 een TURP gehad met verwijdering van 80 gram vlees.
Daarna is de PSA van 1,9 gestegen naar ca. 7 . Laatste biopten tonen aan, dat een behandeling nodig is. Ik heb gekozen voor een totale verwijdering volgens het DaVinci principe in Gronau (D) door zeer ervaren chirurgen. De resultaten in dit instituut zijn potentie en incontinentie zenuwen besparen meer dan 90% kans op behoud van alle functies, behalve vruchtbaarheid.
Door de calvinistische houding van de medici in Nederland lopen we de laatste 20 jaar achter de feiten aan en wordt PROSTAATKANKER te weinig serieus genomen. Een bevolkingsonderzoek zou hier op zijn plaats zijn, maar men is banger om mensen ongerust te maken dan ze te helpen genezen van 3000 sterfgevallen per jaar.

Door Jaap (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 21:59

Een vraag: Aan een behandeling voor beginnende prostaatkanker door middel van inwendige bestraling heb ik (74) twee nare gevolgen aan overgehouden. Die gevolgen lijken tegenstrijdig. Enerzijds moet ik meerdere keren per dag zelf katheteriseren en anderzijds heb ik last van vrij hevige incontinentie. Ik katheteriseer al een paar jaar en zal dat altijd moeten blijven doen. Ik vraag mij af of dat katheteriseren op den duur blijvende schade aan de plasbuis en blaas kan oplopen. Dagelijks moet die slang toch minimaal 2 keer door de plasbuis heen en terug, waarbij zo nu er dan ook bloed mee komt.

Door Jos (niet gecontroleerd) op za, 13-6-2015 - 20:15

Leuk artikel. Een manier om de prostaat gezond te houden en problemen te voorkomen is via prostaat massage. Op http://www.prostaat-massage.eu heb ik er vanalles over gelezen en ik sta op het punt om het uit te proberen.