Als zoete koek

Dit krakeling-recept is al honderd jaar oud

Vliegensvlug rolt bakker Teunis van Leeuwen (82) stukjes deeg door de suiker en vouwt er krakelingen van. Meer dan vijfhonderd. Want maandag is krakelingendag in deze ambachtelijke bakkerij in Aarlanderveen, niet ver van Alphen aan den Rijn.

Honderd jaar oud 

Bakker Teunis van Leeuwen wenkt: “Kom maar achterom, de winkel is nog dicht.” Een magnifiek Hollands landschap beheerst het uitzicht aan de achterkant van de bakkerij, met polderslootjes, weilanden met roodbonte koeien en een watermolen. Binnen blinkt de bakkerij uit in eenvoudige knusheid. Met een houten schieter schuift Teunis deze ochtend de eerste van negen bakplaten vol krakelingen de oven in: 25 minuten op 150 graden. “Er is geen bakker meer die ze zo maakt. Ze zijn allemaal rond de vijftien gram, maar geen enkele krakeling is bij mij hetzelfde. Handgemaakt en met echte roomboter, volgens een honderd jaar oud recept. Mijn opa was hier ook al bakker.”
Teunis van Leeuwen is gehecht aan het ritme van het bakkersleven.

Net als in 1956

Eenmaal uit de oven worden de krakelingen op de bakplaat in rap tempo omgekeerd. “Dan worden ze sneller hard.” Bakkersvrouw Aad komt langs met een mand om de koekjes in te pakken. Er gaan vijftien stuks in een zakje van €4. Ze worden verkocht vanuit de bakkerswinkel aan de Dorpsstraat, via een lange hoge gang verbonden met de bakkerij. De winkel heeft nog hetzelfde interieur als in 1956. “Daar hebben we met opzet niets aan veranderd. De aandacht moet uitgaan naar je producten, niet naar je winkel. Maar nu komen mensen naar ons toe óm de winkel, juist omdat er meer dan zestig jaar niets is veranderd.”
Het interieur in de bakkerij doet al even nostalgisch aan. De cakeblikken en vormen voor speculaaspoppen lijken uit een andere tijd te komen. “Ik ben zuinig”, zegt Teunis, “dus spullen die nog goed zijn, doe ik niet snel weg. Ik heb mijn bakkersauto, een bestelauto Peugeot 505, al 34 jaar. Draait als een zonnetje.”

Geruite bakkersbroek

Als de laatste bakplaat met krakelingen uit de oven komt, is het tijd voor de ochtendkoffie. Met een koekje van eigen deeg natuurlijk. Teunis geniet bedachtzaam van zijn eigen creatie. “Het is niet zo dat ik andermans baksels niet kan waarderen hoor, maar het komt gewoon niet zo vaak voor dat ik die eet…” 
Hij hangt zijn geruite bakkersbroek voorlopig niet aan de wilgen. Het werkritme van een bakker hoopt Teunis tot in lengte van dagen vol te houden, hij kan eigenlijk niet anders. En hij wil misschien ook niet anders. “Vroeg in de middag ga ik even naar bed en ’s avonds ga ik er niet al te laat in. Dan kan ik er in alle vroegte weer tegenaan. Ik zeg maar zo: ik stop iedere dag en ik begin iedere dag opnieuw, met plezier.” 

Nog net als toen

De bakkerswinkel van Teunis van Leeuwen is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 7 tot 12 uur. Bakkerij Van Leeuwen, Dorpsstraat 64, 2445AP Aarlanderveen, tel. (0172) 57 13 39.

Dit verhaal komt uit de special Streekgerechten van Plus Magazine. Een special vol met heerlijke streekgerechten. Allemaal traditionele oud-Hollandse gerechten en lekkernijen, maar in een nieuw jasje! Bestel de special via deze link.