Asperges 4x lekker anders

Vers geoogst en supergezond: witte en groene asperges. Vier verrassende recepten, mét variatietips.

Tagliatelle met groene en witte asperges

Voor 2 personen.
Bereidingstijd 30 minuten.

• 250 g witte asperges • 250 g groene asperges • 175 g tagliatelle • zout • 2 el ­extra vierge olijfolie • 40 g ­geraspte Parmezaanse kaas • vers­gemalen peper • 1 el fijngesneden platte peter­selie

Schil de witte asperges met een dunschiller vanaf iets onder het kopje naar beneden en snij het onderste stugge stukje van 3 cm af. Was de groene asperges, snij ook hiervan het onderste stugge stukje af en schil de onderste 5 cm. Schaaf de witte en groene asperges met de dunschiller in de lengte in dunne lange repen (hou de witte en groene repen apart van elkaar). Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met zout beetgaar. Breng gelijktijdig een grote pan met water aan de kook en kook eerst de repen witte asperge 3 minuten. Voeg daarna de groene repen toe en kook die in 2 à 3 minuten beetgaar. Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en spoel ze kort met koud stromend water. Giet de tagliatelle af en schep de asperges, olie en de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper. Schep de tagliatelle op de borden en garneer met de peterselie en de rest van de kaas.
Per portie 530 calorieën.

Ook lekker met… kip of pittige kaas
Wrijf 2 kleine kipfilets in met peper, zout en olijfolie en grill ze in een hete grillpan in 5 minuten per kant bruin en gaar. Snij ze in plakjes en schep deze door de pasta (of serveer ze er apart bij). Dit pastagerecht is ook heel lekker met ándere kaas. Vervang de Parmezaanse kaas bijvoorbeeld door 75 g verkruimelde gorgonzola. Of geef de pasta een pittige Hollandse twist en gebruik geraspte extra oude kaas, zoals Old Amsterdam.

Asperges met parmaham en salie

Voor 2 personen.
Bereidingstijd 35 minuten + 5 tot 7 minuten grilltijd.

• 12 asperges • 4 mooie plakken parmaham • 4 takjes salie • 3 el olijfolie • 175 g gnocchi (in plaats hiervan zijn krieltjes ook ­lekker) • 25 g Parmezaanse kaas in schilfers • zout • versgemalen peper

Schil de asperges vanaf iets onder het kopje naar beneden en snij het onderste stukje van 3 cm af. Breng ze in ruim water met zout aan de kook en gaar ze in 15 à 20 minuten (je kunt dit controleren door met een vork in het onderste deel van de asperge te prikken). Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken. Pluk intussen de blaadjes van de salietakjes. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Omwikkel telkens 3 asperges met een plak ham en leg ze in een ovenschaal. Bestrijk de asperges en de ham met olijfolie. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schuif de asperges onder de grill en rooster ze in 5 tot 7 minuten lichtbruin (blijven opletten, want het kan ineens erg snel gaan). Bak intussen de blaadjes salie heel kort in de olijfolie, neem ze met een vork uit de olie en leg ze op een bordje. Giet de gnocchi af, schep de salie-olie erdoor en serveer ze in een schaaltje. Garneer de asperges met wat Parmezaanse kaas en de salieblaadjes. Geef de rest van de Parmezaanse kaas erbij.
Per portie 460 calorieën.

Voorjaarssalade met asperge en ei

Voor 2 personen.
Bereidingstijd 20 minuten.

• 300 g witte asperges • 250 g ­groene asperges • 2 grote eieren • ½ rode paprika • 1 bosui • 3 el pistache-olie (of walnotenolie) • ½ el kruidenazijn • 1 tl Franse mosterd • 75 g jonge bladsla • 6 sneetjes stokbrood • zout • versgemalen peper

Schil de witte asperges met een dunschiller vanaf iets onder het kopje en snij het onderste stugge stukje van 3 cm eraf. Snij ook het onderste stukje van de groene asperges en schil zo’n 5 cm van de onderkant. Snij alle asperges in stukken van 5 cm (hou de witte en groene apart van elkaar). Kook de witte asperges in ruim water met zout afhankelijk van de dikte in 15 tot 20 minuten gaar. Kook de groene asperges de laatste 7 minuten mee in dezelfde pan. Giet de asperges af, spoel ze met koud water en laat ze goed uitlekken. Kook intussen de eieren in 8 minuten hard, laat ze ‘schrikken’ onder koud stromend water, pel ze en hak ze in niet te kleine stukken. Snij de paprika in stukjes en de bosui in schuine ringetjes. Klop een dressing van de olie, azijn en mosterd. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de asperges met de dressing in een schaal door elkaar. Verdeel de paprika, bosui, bladsla en het ei erover en schep de salade om. Serveer de salade met het stokbrood.
Per portie 350 calorieën.

Salade met… kip, spek of zalm
Deze frisse voorjaarssalade is de perfecte basis voor andere ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van gekookte eieren ook 125 gram gerookte kipfilet nemen. Snij de kipfilet in dunne plakjes of blokjes en meng die door de salade. Of geef de salade een knapperige bite met 125 gram zachtjes uitgebakken magere spekreepjes. Meer een liefhebber van vis? Neem dan bijvoorbeeld 125 gram in reepjes gesneden gerookte zalm in plaats van de eieren.

Aspergequiche met krieltjes en lentekruiden

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten.

• 350 g groene asperges • 5 plakjes hartig taartdeeg (ontdooid) • 3 eieren • 2 dl kookroom • 2½ el tuinkruiden (zoals bieslook, kervel, tijm) • 250 g gekookte minikrieltjes • zout • versgemalen peper • eventueel bieslook of tijmbloemetjes • Extra nodig: ingevette boterkoekvorm met mesje, ø 22 cm

Verwarm de oven voor (180 °C). Was de asperges, snij het onderste stugge stukje van 3 cm eraf en schil de onderste 5 cm. Snij ze in stukjes van 4 cm en kook ze 6 minuten in water met zout. Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar, rol ze uit tot een lap van ø 28 cm en bekleed de vorm ermee. Klop de eieren met de room; breng op smaak met peper en zout. Roer 2 el van de fijngehakte tuinkruiden erdoor. Schenk een laagje eimengsel in de bakvorm, verdeel de asperges en de krieltjes erover en schenk de rest van het eimengsel erbij. Snij de overhangende randjes deeg weg. Bak de quiche in 30 minuten lichtbruin en gaar. Laat hem 5 minuten rusten. Draai het mes voorzichtig rond om hem los te maken van de bakvorm. Garneer met de rest van de kruiden en de bloemetjes.
Per portie 380 calorieën.

Varieer met spek of ham
Beleg de bodem van de quiche met plakjes ontbijt- of katenspek (50 g) en maak de quiche verder zoals beschreven. Of neem 75 g magere hamblokjes en roer die door het eimengsel.

 

Bron(nen):
Trefwoorden: