Chakchouka van winterwortel en knolselderij

Getty Images

Diëtist Mary Stottelaar geeft elke maand tips en lekkere recepten om gezond te genieten.

Hoofdgerecht voor 2 personen 
Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten • 2 winterwortels • stukje knolselderij (200 gram) • 1 rode ui • 2 eetlepels olijfolie • 2 geroosterde paprika’s (uit pot) • 1 blik gepelde tomaten • 1 theelepel gerookt paprikapoeder • 4 eieren • bos platte peterselie

Bereiding: Snij de wortels en knolselderij in kleine blokjes en snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, wortels en knolselderij 5 minuten. Snij de paprika’s in stukjes. Voeg het blik gepelde tomaten en de paprika’s toe aan de wortel. Bestrooi met de paprikapoeder, peper en zout. Laat het geheel met een deksel op de pan 25 minuten stoven. Maak dan 4 ¬holletjes in de groenten en breek boven elk holletje een ei. Laat op zacht vuur -verder stoven. Knip ondertussen de peterselie. Serveer met zachte ¬eidooiers of met gestold ei (dit duurt 10 tot 15 minuten). Bestrooi de schotel met peterselie. Lekker met knapperig volkorenbrood. 

! Tip
Dit gerecht is lekker met zachte eidooiers. Maar je kunt het ei ook geheel laten stollen.

Gerookt paprika-poeder

Als er iets in mijn keuken niet mag ontbreken, is het wel gerookt paprikapoeder oftewel ‘pimentón’. Dit paprikapoeder geeft een zachte, semi-zoete, gerookte smaak aan gerechten als goulash, chili con carne en chakchouka. Voor dit poeder maalt men rijpe rode peperachtige paprika’s die boven eikenhout gerookt zijn. Dit droogt men verder op eikenhout. Er zijn verschillende varianten in pittigheid. Foodies over de hele wereld vinden dat de beste kwaliteit uit Spanje komt, traditioneel uit de Spaanse regio La Vera. Gerookt paprikapoeder uit dit gebied mag de naam ‘Pimentón de la Vera’ dragen.

Ontbijt met groenten

Chakchouka of shakshuka is een gerecht dat -oorspronkelijk uit landen als Israël, Tunesië en -Marokko komt. Daar staat het meestal als -ontbijt op tafel. Misschien is dat even wennen, maar het smaakt ook dan verrassend goed.

Boerenkoolwok

Heb je al eens boerenkool gewokt? Heerlijk met ui, paprika en tomaat. 
Of rooster boerenkool eens 10 minuten in de oven en strooi het over een salade.

Tóch liever stamppot?

Maak het dan eens anders dan anders. Bijvoorbeeld door een tweede groente toe te voegen, zoals reepjes paprika (door de stamppot andijvie) of blokjes wortel en ui (door de boerenkoolstamppot). Of neem een niet zo voor de hand liggende groente voor de stamppot. Denk aan bietjes, witlof, spruitjes of paksoi. In plaats van worst kun je ook (gerookte) kipfilet nemen, een karbonaadje, een stukje gebakken kabeljauw of een vegetarische vervanger. En met een handje noten of blokjes kaas erdoor is je stamppot ook perfect vegetarisch. 

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine