Deze 4 makkelijke lekkernijen kun je maken van oud brood

Getty Images

Heeft u ook altijd veel oud brood over? Niet weggooien, want je kunt er heerlijke dingen mee maken voor elk moment van de dag. Van deze lekkere recepten van oud brood kunnen 4 personen genieten.

Knoflook croutons

Heerlijk voor in een soep of salade. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd vervolgens 8 sneetjes oud brood in kleine blokjes en doe ze in een grote kom. Meng in een klein kommetje een flinke scheut olijfolie met twee uitgeperste tenen knoflook. Strooi hierover een snuf zeezout, zwarte peper en oregano. Mix dit mengsel door de blokjes brood. Bak de croutons 10 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat totdat ze krokant zijn. In een luchtdichte doos kunt u ze nog een week bewaren.

Broodpudding met abrikozen

Dit ouderwetse toetje herinnert velen van ons aan vroegere tijden. Verwarm de oven voor op 175 °C. Besmeer 4 sneetjes oud brood met roomboter en 4 sneetjes met abrikozenjam. Snijd 150 gram gedroogde abrikozen zonder pit in reepjes. Snijd het brood in stukjes en meng die in een ovenschaal met de reepjes abrikoos. Mix in een grote kom 3 eieren, een zakje vanillesuiker, 400 ml melk en een theelepel kaneel. Giet het mengsel over het brood in de ovenschaal. Laat even staan en strooi er een tweede zakje vanillesuiker over. Bak de broodpudding in het midden van de oven in 30 minuten gaar en serveer.

Wentelteelfjes

Tover uw oude brood om tot een heerlijk zondags ontbijt. Mix 250 ml melk, een theelepel kaneel, een zakje vanillesuiker en een ei in een diep bord door elkaar. Doop de sneetjes oud brood in het mengsel, stapel ze op een bord en laat het mengsel even intrekken. Bak ten slotte de wentelteefjes in 20 gram boter in een koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Keer tussendoor even om, zodat beide kanten goudbruin worden. Serveer eventueel met plakjes banaan toe of wat witte basterdsuiker.

Bruschetta met tomaat en verse basilicum

Erg lekker als borrelhap of tussendoortje. Snijd een teen knoflook doormidden en rooster 4 sneetjes brood totdat ze goudbruin zijn. Snijd ze eventueel in kleine handzame stukken. Wrijf de sneetjes in met de doorgesneden knoflook. Neem 4 tomaten van goede kwaliteit en die lekker zoet en rijp zijn. Snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 2 centimeter en beleg het brood met de tomaat. Sprenkel hier wat olijfolie, peper en zout overheen. Leg er ook wat blaadjes basilicum bovenop. Eet smakelijk!

 

 

 

Auteur 
  • Isabelle Kaper