Grande Finale

Het lekkerste als laatste: drie zalige toetjes. Een toetje van chocolade, appels en een tuttifrutti ijstimbaaltje.

Een heerlijk diner is wat mij betreft niet compleet zonder toetje. Met de feest­dagen wordt bij ons thuis dan ook veel aandacht besteed aan het dessert. Een van mijn favorieten is dit zalige chocoladetoetje, waarbij de nog zachte kern zo goed combineert met lekker romig ijs. En dit fruitige ijstimbaaltje, dat je ook zonder ijsmachine kunt bereiden, of het ingepakte appeltje kan zomaar bij ons op de kerstdis prijken. Heerlijk met dessertwijn erbij. De recepten zijn voor vier personen.

Tuttifrutti ijstimbaaltje

  • Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 2 uur bevriezen.
  • 150 g mix van aardbeien en frambozen gewassen en droog
  • 4 takjes rode bessen voor de garnering
  • ½ perzik uit blik
  • 150 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 g suiker
  • 1 ei en 1 eierdooier
  • munt
  • extra nodig: 4 puddingvormpjes, of plastic koffiebekertjes van 150 ml
Bereidingswijze:

Snijd het fruit in stukjes. Klop de room met de vanillesuiker lobbig. Verwarm 50 ml water met de suiker. Laat 2-3 minuten zacht koken. Afkoelen tot kamertemperatuur. Klop het ei met de dooier met een mixer au bain-marie los en voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe. Klop tot een dik en lichtgeel mengsel ontstaat. Zet de kom in een bak ijswater en blijf kloppen totdat het mengsel tot kamertemperatuur is afgekoeld. Spatel de slagroom en het fruit erdoor. Doe het mengsel over in de vormpjes en laat ze in de diepvries in ± 2 uur bevriezen. Houd de vormpjes enkele tellen in heet water of knip de koffiebekers open en stort de ijsjes op de borden. Garneer met de bessentakjes en de munt.

Black Magic

  • Bereidingstijd: 20 minuten.
  • 120 g pure chocolade
  • 120 g boter
  • 1 bastognekoek
  • 2 eieren en 2 eierdooiers
  • 4 eetlepels suiker
  • gemalen kardemom
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 4 bollen slagroomijs
  • poedersuiker
  • extra nodig: 4 ovenvaste vormpjes (inhoud ± 125 ml)
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 230°C. Vet de vormpjes in. Hak de koek tot kruimels. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze met de boter al roerende op een laag vuur. Neem de pan van het vuur. Klop de eieren met de dooiers en de suiker in een kom lichtgeel en romig. Klop de kardemom, de kaneel en het chocolademengsel erdoor. Spatel de bloem erdoor en doe het mengsel over in de ingevette vormpjes. Zet ze ± 6 minuten in de oven totdat de buitenkant droog, maar de binnen- kant nog zacht is. Keer ze op de borden. Bestuif met poedersuiker. Schep ± 1 eetlepel van het koekkruim naast de black magic op de borden en leg er een bolletje ijs op.

Ingepakt appeltje

  • Bereidingstijd: ± 25 minuten en ± 20 minuten oventijd.
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg (uit diepvries en ontdooid)
  • 5 takjes rozemarijn van ± 5 cm
  • 50 g amandelspijs
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 stevige kleine appels
  • tarwebloem om uit te rollen
  • 4 hulstblaadjes (garnering)
  • 4 toefjes bessen (garnering)
  • poedersuiker

Bereidingswijze:
Hak van 1 takje rozemarijn de blaadjes fijn. Prak de spijs met de fijngehakte rozemarijn, sinaasappelrasp en -sap. Schil de appels, boor het klokhuis eruit, snijd een stukje van de onderkant zodat ze stevig blijven staan en vul ze met het spijsmengsel. Rol de plakjes bladerdeeg iets uit op een met bloem bestoven werkvlak en vouw elk plakje deeg om een appel. De naad komt aan de onderzijde. Plak de randen vast met een beetje water. Bak in ± 20 minuten in een voorverwarmde oven (200°C). Steek de blaadjes, besjes en takjes rozemarijn erin. Bestuif met poedersuiker.

Lees ook:

  • Marshmallow-cake
  • Champagnegelei met bosbessen
  • Champagnesorbet
  • Chocoladesorbet
  • Zomerse pudding
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine