Lekker bij de spelletjesavond

Getty Images

Buiten is het donker en guur, binnen… is het gezellig! Maak van tevoren deze hapjes voor een spelletjesavond met ­vrienden of familie en ­serveer ze tussendoor.

Taartjes van in port gesmoorde rode ui

  • Voor 4 personen.
  • Bereidingstijd: 30 minuten, plus 30 minuten wachttijd en 30 minuten oventijd.

Getty Images
ingrediënten

  • 125 gram koude roomboter in kleine blokjes
  • 300 gram bloem + extra om uit te rollen
  • 3 eieren
  • 600 gram rode uien
  • 50 gram bacon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 milliliter rode port
  • versgemalen peper en zout
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 milliliter crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas (zoals gruyère)
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Takje rozemarijn
  • Extra nodig: huishoud­folie en 4 ingevette taartvormpjes (ø 12 cm)

Bereiding
Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg 1 ei en 3 à 4 eetlepels koud water toe en kneed het snel tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en laat die verpakt in huishoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor (200 °C). Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de vormpjes ermee. Prik de deegbodems met een vork een paar keer in. Halveer de uien en snij ze in dunne partjes. Snij de bacon in reepjes en bak ze in een droge koekenpan knapperig uit. Schep de bacon uit de pan. Schenk de olijfolie bij het bakvet en bak hierin de uien 3 à 4 minuten. Voeg de port toe en smoor de uien tot het vocht verdampt is. Schep de bacon erdoor en verdeel het mengsel over de deegbodems. Klop de 2 resterende eieren, de slagroom en de crème fraîche los. Roer de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schenk het mengsel over de ui in de taartvormpjes. Bak de taartjes in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Verwarm ze voor het serveren 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) en garneer ze met rozemarijn. Per stuk: 875 calorieën.

Hartig & snel: plaatpizza

Neem 1 pak Pizza Compleet en bereid het deeg met 2 deciliter water en 2 eetlepels olijfolie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol of druk daarop het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Maak een opstaand randje en verdeel de saus uit het pak Pizza Compleet erover. Snij 2 zoete uien in ringen en 300 gram champignons in plakjes en leg die op de saus. Bestrooi met peper en zout, 1 theelepel gedroogde oregano en 200 gram geraspte belegen boerenkaas. Bak de pizza in een voorverwarmde oven (200 °C) in 25 minuten lichtbruin en gaar. Verwarm de pizza vlak voor het serveren 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) en snij hem in stukken.

Getty Images

Gegratineerde aardappel-preisoep

  • Voor 4 personen.
  • Bereidingstijd: 30 minuten en 5 minuten grilltijd.

ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 500 gram kruimige aardappelen (geschild)
  • 1 prei
  • 600 milliliter kippenbouillon
  • 200 milliliter slagroom
  • 150 gram reblochon (Franse kaassoort, o.a. te koop bij Albert Heijn)
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Versgemalen peper en zout
  • Extra nodig: staafmixer, 4 ovenvaste soepkommen, ovenwanten

Bereiding
Smelt de boter in een soeppan en fruit de in stukken gesneden aardappel en prei. Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom toe, breng de soep ­opnieuw aan de kook en laat hem iets inkoken tot de gewenste dikte. Breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat en zet de pan tot gebruik koel weg. Verwarm de ovengrill voor, snij de kaas in plakjes en verwarm de soep. Verdeel de soep over 4 kommen en leg de kaas erop. Zet de kommen op een rooster onder de hete grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Haal de hete kommen met ovenwanten uit de oven en serveer de kommen op bordjes. Per persoon: 475 calorieën.

Getty Images

Pittig tussendoortje: avocadomousse met makreel

Pureer voor 4 personen 1 rijpe avocado met een halve eetlepel limoensap. Klop 1 deciliter slagroom stijf en spatel de room met een paar druppels groene pepersaus en wat peper en zout door de gepureerde avocado. Verdeel 100 gram gestoomde pepermakreel (in stukjes) in 4 glaasjes en schep de avocadomousse erop. Zet tot gebruik in de koelkast. Verdeel er vlak voor het serveren wat granaatappel­pitten en grof gesneden koriander over.

Getty Images

Köfte met yoghurtdip

  • Voor 4 personen.
  • Bereidingstijd 45 minuten.

ingrediënten
Voor de köfte:

  • 1 bolletje witbrood van 1 dag oud
  • 125 milliliter melk
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 600 gram ­lamsgehakt
  • 1 ei
  • 1 theelepel fijngehakte tijmblaadjes
  • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn­naaldjes
  • ½ theelepel chilivlokken
  • Eventueel 32 blaadjes verse laurier (of daun-salamblaadjes uit de toko, vers of diepvries)
  • Vers­gemalen peper en zout
  • 4 pitabroodjes
  • Satéstokjes of spiesen

Voor de dipsaus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram yoghurt (Griekse of Turkse)
  • 1 el citroensap
  • peper en zout
  • 2 of 3 takjes munt

Bereiding
Maak eerst de köfte. Scheur het brood in stukjes en week die in de melk. Hak de 2 teentjes knoflook fijn, verhit de olie in een pannetje en fruit de knoflook lichtbruin. Knijp het brood uit en kneed het door het gehakt met de gefruite knoflook, het ei, de tijm, rozemarijn en chili. Breng op smaak met peper en zout. Vorm kleine balletjes van het gehakt en steek ze per twee, ­eventueel met laurierblaadjes ertussen, aan ­satéstokjes. Rooster de spiesjes in een hete grillpan in 10 tot 15 minuten bruin en gaar. Pers voor de dipsaus de ­andere 2 teentjes knoflook uit boven de yoghurt. Breng de dip op smaak met citroensap, ­peper en zout. Verdeel de saus over kleine schaaltjes en strooi er gescheurde blaadjes munt op. Verwarm de spiesjes vlak voor ’t opdienen 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) en rooster de pitabroodjes goudbruin. Serveer alles op een schaal met de dip erbij. Per persoon: 590 calorieën.

Getty Images

Chocoladebrownies met zeezout

  • Voor 12 brownies
  • Bereidingstijd: 15 minuten, oventijd 20 minuten, afkoeltijd 30 minuten.

ingrediënten

  • 160 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 160 gram bloem
  • 2 eetlepel cacao­poeder
  • ½ theelepel fleur de sel
  • Extra nodig: brownievorm (20 x 20 cm), bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor (180 °C) en bekleed de brownievorm met bakpapier. Hak de chocolade in stukken en smelt deze met de boter in een hittebestendige kom au bain-marie (zet de kom in een pan waarin een laagje kokend water zit). Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Roer dan de suiker en vanille­suiker erdoor. Klop de eieren ­erdoor. Spatel de bloem en het cacaopoeder luchtig erdoor. Schep het beslag in de brownievorm, strijk het glad en bestrooi met fleur de sel. Bak de brownie in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten nét niet gaar; de binnenkant mag een beetje kleverig blijven. Neem de brownie voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen. Snij hem in 12 stukken en serveer die lauwwarm of koel. Per stuk: 320 calorieën.

Getty Images

Wijn en spelen

Spelletjesavond: altijd leuk! En het wordt nog leuker met al die lekkere hapjes erbij, zoet en hartig. Het is natuurlijk wel zaak om ervoor te zorgen dat de wijnen die geschonken worden geen spelbreker worden. Hoeft ook helemaal niet. Zo speelt Pedro Ximénez lekker mee bij de chocoladebrownies. Deze zoete, donkere sherry laat zich het best omschrijven als vloeibare dadel, vijg, walnoten, karamel en… cacao ineen. Kortom, we hebben hier duidelijk te maken met een win-winsituatie. Dan op naar de ‘hartigerds’. Nu is soep niet echt een wijnklant; die slaan we over. Maar bij de köfte en de pizza is een stevige, kruidige en droge rosé een aanrader. Bovendien staat niets u in de weg om deze ook bij de avocadomousse met makreel te schenken. Tot slot kunt u met de port die u ­gebruikt voor de taartjes-met-ui de cirkel weer rond maken. Want het geval wil dat juist déze Portugees zich ook graag bij chocolade laat schenken…

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine