Omelet met truffel

Een heerlijke omelet met truffel. Ook lekker met paddenstoelen!

Ingrediënten

  • Ingredienten:
  • 3 eieren
  • 1/2 kleine truffel
  • peper, zout
  • 1 eetlepel melk
  • 20 gram boter

Bereiding

De zwarte truffel is rijp tussen eind november en half maart en wordt dan geoogst of gejaagd met behulp van honden. Vroeger werden hiervoor varkens gebruikt, maar een varken is zelf gek op truffels, dus als je te laat bent… Bovendien zijn honden beter af te richten en vinden ze het leuk samen met de baas te zoeken. Truffels kiezen als gastheer meestal eikenbomen, maar ook hazelaar, berk, linde, kastanje, zwarte den. Volgens de truffelkweker hebben truffels natte grond nodig, maar niet te drassig, veel stenen en kalk in de bodem, warmte in de zomer en geduld. Het duurt na het planten van een eik met truffel(mycelium)sporen nog minstens 8-10 jaar waarin het lijkt of er niets groeit en dan ineens in april/mei zie je het begin van een truffel die doorgroeit tot augustus/september en in de wintermaanden rijp is.  

Bereiding:

Leg drie dagen van tevoren de truffel bij de eieren en zet de schaal afgedekt weg.Klop de avond van tevoren de eieren met peper, zout en melk los in een kom en schaaf (kan ook met de kaas- i.p.v. een truffelschaaf) de truffel dun boven de kom. Dek af en zet koel weg. Verhit de boter in een koekenpan, schenk het eimengsel erbij en bak op een middelhoog vuur de omelet. De omelet is goed als de onderkant goudbruin is en de bovenkant nog licht vochtig. Serveer de omelet warm met licht geroosterd brood.

Tip: Natuurlijk kan deze omelet ook met paddenstoelen worden gebakken. Bak in dit geval eerst de paddenstoelen naar keuze aan, voeg het eimengsel toe en bak een omelet op middelhoog vuur.