Recept: Pastinaak met aardappelpuree en tofu

Getty Images

De pastinaak is eigenlijk maar een vergeten groente. Zonde, want de pastinaak geeft dit gerecht juist een lekker zoetige smaak.

Aantal personen:  2            Bereidingsduur:  30+ minuten

Ingrediënten

500 gram aardappelen
400 gram pastinaak
2 uien
1 teentje knoflook
2 eetlepels vloeibare margarine
150 gram tofu
paprikapoeder
5 takjes peterselie, selderij of sprieten bieslook
100 ml halfvolle melk
peper, nootmuskaat


Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water gaar.
  2. Verwijder van de pastinaak de uiteinden en schil ze met een dunschiller. Snijd de pastinaak in plakken.
  3. Pel de uien en de knoflook en snijd dit klein.
  4. Fruit de uien en de knoflook in 1 eetlepel margarine zacht.
  5. Voeg de plakken pastinaak toe en smoor de groente in 10 minuten gaar.
  6. Snijd de tofu in blokjes en bestrooi ze met paprikapoeder.
  7. Bak de tofu in de rest van de margarine bruin.
  8. Was de kruiden en knip ze klein.
  9. Breng de melk aan de kook.
  10. Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper, nootmuskaat en de kruiden een puree.
  11. Serveer de pastinaak met de tofu en de aardappelpuree.

Extra informatie

Allergie info: kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Tofu:
Bewaar een stuk tofu afgedekt in een schaaltje met water maximaal 2 dagen in de koelkast. Gebruik de rest met abrikozen. 

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                    540 kcal
Eiwit                                         20 gram
Koolhydraten                         70 gram
Waarvan suikers                   20 gram
Vet                                             20 gram
Waarvan verzadigd vet         4 gram
Vezels                                       10 gram
Zout                                         0,1 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum