PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Proef de lente

Heerlijke gerechten!

Vier de komst van het voorjaar met heerlijke frisse gerechten!

Gebakken garnalen met spinazie-rettichsalade

Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten.
• 250 g jonge spinazie
• 1 rettich
• 3 cm verse gemberwortel
• 400 g gepelde rauwe garnalen
• 2 el sesamolie
• 1 el sinaasappelsap
• 1 el rijst­azijn (of wittewijnazijn)
• 2 el wok-olie
• 2 el Thaise vissaus
• 1 tl rode chilisaus
• versgemalen peper, zout

Bereidingswijze
Was de spinazie en droog de blaadjes in een slacentrifuge (of dep ze voorzichtig droog met keuken­papier). Schil de rettich en schaaf hem op een mandoline of fijne rasp in ragdunne reepjes. Schil de ­gember en rasp hem fijn. Dep de garnalen droog.
Klop een dressing van de sesamolie, het sinaasappelsap en de rijstazijn en breng deze op smaak met peper en zout. Verhit de wok-olie in een wok met anti-aanbaklaag en roerbak de garnalen met de geraspte gember op een hoog vuur totdat ze net gaar zijn. Schud de garnalen uit de wok en schep de vissaus, de chili­saus en peper naar smaak erdoor. Laat de garnalen afkoelen tot lauwwarm. Schep de rettich, spinazie en sesamdressing door elkaar en verdeel de salade over 4 borden. Schep de garnalen erop en schep voorzichtig om. Serveer direct.
Per persoon 200 calorieën.

TIP
Ook lekker als voorgerecht: maak van 75 g spinazie, 1/3 rettich, 1 cm gember, 200 g garnalen en de helft van de rest van de ingrediënten een salade zoals hiernaast beschreven.

Koude radijssoep met tuinkers

Voorgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 15 minuten, koeltijd 2 uur.
• 1 bos radijsjes (250 g)
• 300 ml ­yoghurt
• 300 ml karnemelk
• 1 à 2 tl citroensap
• 1 tl honing
• 100 g ­Hüttenkäse
• 150 g kwark
• 2 bakjes tuinkers
• versgemalen peper, zout
• extra ­nodig: blender (of keuken­machine)

Bereidingswijze
Maak de radijsjes schoon en doe ongeveer 100 g radijs met de ­yoghurt en de karnemelk in de blender. Voeg het citroensap en de honing toe en pureer alles op de hoogste stand. Breng op smaak met peper en zout en zet de soep ongeveer 2 uur in de koelkast, zodat hij door en door koud wordt.

Snij de rest van de radijsjes in dunne reepjes (of rasp ze grof). Roer de Hüttenkäse met de kwark door elkaar. Knip de tuinkers van de bedjes en schep de helft door het kwarkmengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Schuim de koude soep nogmaals op in de blender. Verdeel vervolgens de reepjes (of geraspte) radijs over 4 borden en schenk de schuimige soep erop. Vorm met behulp van twee lepels mooie ovale balletjes van het tuinkers-kwarkmengsel en leg deze in de soep. ­Garneer de radijssoep met de rest van de tuinkers.
Per persoon 125 calorieën.

Salade van kip, kwarteletjes en komkommer

Salade van kip, kwartel-eitjes & komkommer
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten.
• 400 g kipfilet
• versgemalen peper, zout
• 2 el arachideolie
• 4 mooie bladen ijsbergsla
• ¼ krop ijsbergsla
• ½ komkommer
• 4 stengels bleekselderij
• 4 el extra vierge olijfolie
• 1 el yuzu-, limoen- of ponzu-sap (zie ook: Tip)
• 4 takjes tijm
• 12 kwartel­eitjes
• poedersuiker

Bereidingswijze
Bestrooi de kipfilets met peper en zout, verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak het vlees rondom lichtbruin. Temper het vuur en laat de kip in nog ongeveer 10 minuten gaar bakken. Neem de filets uit de pan, laat ze afkoelen en snij ze in plakjes. Was de slabladeren en dep ze droog met keukenpapier. Snij de ¼ krop ijsbergsla in ragfijne reepjes, de komkommer in dunne plakjes en de bleekselderij in dunne boogjes.

Meng de helft van de komkommer en de helft van de bleekselderij door de gesneden sla. Klop een dressing van de olijfolie, de yuzu, een snufje poedersuiker en peper en zout. Hou wat tijm apart voor de garnering, pluk de blaadjes van de rest van de takjes en roer ze door de dressing.

Kook de kwartel­eitjes in 4 minuten hard, laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze met een vochtig mes in de lengte. Leg op elk bord een slablad, verdeel de gemengde salade erin en lepel de helft van de ­dressing erover. Verdeel de plakjes kipfilet en de rest van de komkommer, bleekselderij en kwarteleitjes erover. Lepel de rest van de dressing erover en garneer met wat tijm. Lekker met Franse frietjes en citroenmayonaise.
Per persoon 305 calorieën.

TIP
Yuzu is een Aziatische citrusvrucht met een frisse smaak die doet denken aan een mix van citroen, mandarijn en grapefruit. In Nederland is het sap te koop in flesjes (bij de toko). Het pure sap is vrij prijzig, maar yuzu wordt ook gemengd met rijstazijn en heet dan ponzu (ook te koop bij de toko).

Aardbeiendessert met eiwitschuim

Nagerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 10 minuten.
• 300 g aardbeien
• ½ limoen
• 20 ml witte rum
• 2 eiwitten
•50 g poedersuiker
• 4 bollen vanille-ijs
• extra nodig: 4 ovenvaste schaaltjes

Bereidingswijze
Maak de aardbeien schoon en snij ze in stukjes. Rasp de groene schil van de ­limoen er dun af en pers de vrucht uit. Schep de rasp met het sap en de rum door de ­aardbeienstukjes en verdeel het mengsel over 4 ­schaaltjes. Verwarm de ovengrill voor. Klop de ­eiwitten met de poeder­suiker helemaal stijf. Schep in elk schaaltje een bol ijs en dek dit luchtig af met het ­eiwitschuim. Zet de schaaltjes 4 à 5 minuten onder de hete grill, laat het schuim lichtbruin kleuren en ­serveer het dessert ­direct.
Per persoon 185 calorieën.

Recepten

Meer recepten vindt u iedere week in ons weekmenu!

Bron(nen):

Reactie toevoegen