PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Romantisch diner voor twee: gerechten voor Valentijnsdag

Love is in the air! Dek de tafel met je mooiste serviesgoed, kook met liefde en geniet samen van deze zalige gerechten.

Oester met tamarillo relish

Hapje vooraf voor 2 personen. Bereidingstijd 25 minuten + 45 minuten wachttijd.

  • 1 kleine rode biet
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 kleine rode ui
  • ½ rode tamarillo (boomtomaat)
  • 2 el suiker
  • 1 rode peper
  • 6 oesters
  • 6 el zalmkaviaar
  • zout en peper
  • extra nodig: staafmixer, oestermes

Schil de biet. Breng water met wat zout en twee eetlepels azijn in een pan aan de kook en kook de biet hierin afgedekt in 35 minuten gaar. Laat uitlekken en afkoelen. Snij zes mooie plakjes van de biet. Snij de gepelde ui in fijne reepjes en de tamarillo in blokjes. Breng de tamarillo met de suiker in een steelpannetje aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Pureer de tamarillo. Meng de uireepjes en 1 eetlepel azijn erdoor, breng op smaak met zout en peper. Snij het pepertje in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de peper in flinterdunne reepjes. Leg op elk bord 3 bietenplakjes. Steek de oesterschelpen open en snij de oesters los. Verwijder eventueel gruis en laat het oestervocht weglopen. Leg de holle schelpen met een oester erin op elk plakje biet. Verdeel de tamarillo relish erover en schep er een lepel zalmeitjes op. Garneer met de reepjes rode peper.

Salade met gerookte zalm

Voorgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd 25 minuten.

  • 1 sinaasappel
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl suiker
  • 1 tl korianderzaad
  • 50 ml milde olijfolie
  • 40 g zongedroogde tomaat (pot)
  • 40 g zwarte olijven zonder pit
  • 3 à 4 blaadjes radicchio
  • 100 g gerookte zalm in plakjes
  • 1 handvol rucola
  • peper en zout

Pel de sinaasappel goed, zodat al het wit eraf is. Snij de partjes uit de vliezen, vang het sap op. Pers de ­restanten uit. Meng in een kom het sinaasappelsap met de mosterd, de suiker en het korianderzaad. Klop de olijfolie erdoor en breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Laat de tomaatjes en olijven uitlekken. Was en droog de radicchioblaadjes, scheur ze in stukken en leg ze op de borden. Verdeel de sinaasappelpartjes, zalm, ­tomaat en olijven erover. Druppel de vinaigrette ­erover en garneer met de rucola.

Fazantfilet op bietjes- selderijtartaar

Hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd 45 minuten + 25 minuten wachttijd.

  • 1 vel ontdooid filodeeg
  • 2 el gesmolten boter
  • 200 g gekookte rode biet
  • 1 smalle stengel bleekselderij
  • 75 g verse roomkaas naturel
  • 1 el crème fraîche
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • wat tijmblaadjes voor de garnering
  • 1 kneep citroensap
  • 2 fazantfilets van 125 g elk
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • extra nodig: bakpapier, 2 satéstokjes, bakring

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij uit het filodeeg zes rechthoeken van 5x12 cm. Bestrijk de bovenkant van elk rechthoekje met boter en leg er drie op elkaar. Leg de twee stapeltjes filodeeg op het bakpapier en bak ze in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen. Schil de bieten en snij ze in piepkleine blokjes. Leg vier eetlepels apart als garnering, doe de rest in een kom. Snij de bleekselderij ook in miniblokjes. Meng ze met de roomkaas, crème fraîche en tijm door de biet. Breng de salade op smaak met citroensap, zout en peper. Steek de fazantfilets aan een satéstokje en bestrooi ze met zout en ­peper. Verhit de boter en de olijfolie in een koekenpan. Bak de filets in 4 à 5 minuten per kant bruin en net gaar. Maak intussen met behulp van een bakring een cirkel bietjessalade in het midden van de twee borden. Strooi de bietenblokjes erover. Leg het krokante filodeeg en het fazantspiesje op de bietentartaar en garneer met een toefje tijm.

Appelhartjes met karamelroom

Voor bij de koffie. Bereidingstijd 15 minuten + 30 minuten wachttijd.

  • 2 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 2 el frambozenjam
  • 1 appel (bijv. royal gala)
  • 2 el kaneelsuiker
  • 10 g boter
  • 100 ml slagroom
  • 2 el karamelsaus
  • poedersuiker
  • extra nodig: bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Steek of snij twee hartjes van 15 cm doorsnede uit het bladerdeeg. Leg ze op het bakpapier en prik het deeg hier en daar in met een vork. Bestrijk de hartjes met de jam, maar laat de buitenrand vrij. Was de appel en snij in vieren. Verwijder het klokhuis en snij de parten in dunne plakjes. Rangschik de appelplakjes hartvormig op het deeg, strooi de kaneelsuiker erover en verdeel de boter in vlokjes over de appel. Bak de taartjes in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar. Klop de slagroom stijf en schenk de karamelsaus erover. Spatel kort door voor een marmereffect. Bestuif de hartjes met poedersuiker en serveer de karamelroom erbij.

Stoofpeer met amandel

Nagerecht voor 2 personen. Bereidingstijd 15 minuten + 1 uur wachttijd.

  • 1 sinaasappel
  • 400 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 75 g suiker
  • 2 wat grotere stoofperen
  • 2 el amandelschaafsel
  • 2 takjes munt

Was de sinaasappel onder de hete kraan, dep hem droog en rasp het oranje laagje van de schil. Pers de sinaasappel uit. Doe het sap met de rasp, wijn, port, specerijen en suiker in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat nog 15 minuten trekken (de wijn mag niet meer koken). Was de peren en trek met een mesje of zesteur brede repen van de schil. Verwijder met een appelboor (of mesje) het klokhuis: niet helemaal tot bovenin, het steeltje moet eraan blijven. Leg de peren zo in de wijn dat ze helemaal onder staan. Leg een deksel op de pan en stoof de peren 15 minuten zachtjes. Laat ze in het vocht afkoelen. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Schud op een bord en laat afkoelen. Pluk de muntblaadjes los. Neem de peren uit het stoofvocht en snij ze in de lengte doormidden. Rangschik ze in glazen of schaaltjes. Schenk er door een fijne zeef wat stoofvocht bij. Garneer met het amandelschaafsel en de munt.
 

Bron(nen):