Verrassende voorpretjes: vier feestelijke amuses

In het januarinummer van Plus vier heerlijke verrassende voorpretjes. Weinig werk, veel succes!

Aardappelcakejes met crème fraîche en viseitjes
Voor 18 amuses
• 600 g kruimig kokende aardappelen • zout • 30 g boter
• 100 g zelfrijzend bakmeel • 75 g geraspte belegen kaas
• 1½ eetlepel fijngesneden koriander • 1 ei • (versgemalen) peper • 1 bekertje crème fraîche • 1 potje roze en 1 potje zwarte viseitjes • jonge bladsla • ovenschaal of bakblik (15x25 cm) • ronde koeksteker (ø 4 cm) • extra boter om in te vetten

Kook de geschilde aardappelen met zout in 20 minuten gaar, giet af en laat ze droog stomen. Pureer of stamp ze fijn. Roer boter, bakmeel, kaas, koriander en ei erdoor en breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal, strijk het glad en bak het in de voorverwarmde oven (200 ºC) in 30 minuten bruin en gaar. Laat het afkoelen tot lauwwarm en steek er met een koeksteker cirkels uit. Schep op elk cakeje een lepeltje crème fraîche en wat viseitjes. Garneer met een blaadje sla.
Bereidingstijd: 45 minuten + 35 minuten oventijd

 

Courgetterolletjes met feta en paprika
Voor 14 amuses
• 1 kleine courgette • 1 eetlepel olijfolie • (versgemalen)
peper, zout • 1 teentje knoflook • ¼ rode paprika • 150 g ­feta • ½ theelepel verse tijmblaadjes • cocktailprikkers

Was de courgette en schaaf er met een kaasschaaf lange dunne plakken van. Bestrijk 14 brede plakken dun met olie (de smalle worden niet gebruikt) en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal of op een ingevet bakblik, rooster ze onder een hete ovengrill in enkele minuten lichtbruin en laat ze afkoelen. Pel de knoflook en snijd de paprika in piepkleine blokjes. Verkruimel de kaas. Pers de knoflook boven de kaas uit en schep de paprika, de tijm en peper en zout naar smaak erdoor. Schep een beetje van het kaasmengsel op elke plak courgette. Rol elk plakje op en steek de courgetterolletjes vast met een cocktailprikker.
Bereidingstijd: 25 minuten

 

Toastjes met rauwe ham en rucola
Voor 16 amuses
• 16 smalle plakjes rauwe ham • 30 g rucola • 1 klein bekertje crème fraîche • 1 of 2 theelepels geraspte mierikswortel (uit een potje) • 32 dunne ronde toastjes

Leg de plakjes ham naast elkaar, verdeel de rucola erover en rol de ham met de rucola op. Roer de crème fraîche en de mierikswortel door elkaar. Leg de helft van de toastjes op een schaal en lepel op elk toastje een theelepeltje crème fraîche-mengsel. Leg de hamrolletjes erop en schep er nog een beetje van het mengsel op. Leg er de rest van de toastjes op. Serveer direct.
Tip: u kunt de ham-rucolarolletjes van te voren maken en klaarleggen. Ook het mengsel van mierikswortel en crème fraîche kunt u vooraf maken. Maak de hapjes pas vlak voor het serveren af, anders worden de toastjes zacht.
Bereidingstijd: 20 minuten 

 

Mini-sandwiches met zalm en avocado
Voor 18 amuses
• 6 witte casino boterhammen • 50 g gerookte zalm
• ¼ rijpe avocado • 2 theelepels limoensap • 150 g verse roomkaas (bijv. MonChou) • witte peper, zout • 3 mooie blaadjes krop- of ijsbergsla • cocktail- of sierprikkers

Snijd de korstjes van het brood. Snijd de zalm en de avocado in piepkleine stukjes. Druppel het limoensap over de avocado. Roer de roomkaas los en schep de zalm, avocado en de peper en zout naar smaak erdoor. Verwijder de harde nerf van de slablaadjes. Bestrijk de helft van het brood met het kaasmengsel, verdeel de sla erover en dek af met de rest van het brood. Verpak de sandwiches elk in een stukje huishoudfolie en leg ze tot gebruik in de koelkast. Snijd iedere sandwich in vierkantjes en steek er cocktailprikkers in. Tip: niet oppakken aan de prikker, de sandwich zou eraf kunnen vallen.
Bereidingstijd: ± 20 minuten  

Auteur 
Bron 
  • PM