Witlof-aardappelsalade

Getty Images

Lekkere, makkelijke en gezonde maaltijdsalade waarmee je zelf eindeloos kunt combineren.

Aantal personen: 2                   Bereidingstijd: 30+ minuten

Ingrediënten

  • 500 gram krieltjes
  • citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram (trosje) druiven
  • 2 eetlepels gedroogde cranberries zonder suiker
  • 50 gram walnoten
  • 1 bosuitje
  • 3-4 struikjes witlof

Bereiding

  1. Was de krieltjes en halveer grote exemplaren.
  2. Kook de krieltjes in een bodempje water in ca. 7 minuten gaar.
  3. Maak een dressing van citroensap, de mosterd en de olijfolie.
  4. Meng de dressing door de nog warme krieltjes en laat dit afkoelen.
  5. Was de druiven. Halveer ze en wip de pitjes er uit.
  6. Meng de cranberries door de druiven.
  7. Breek de walnoten grof.
  8. Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringen.
  9. Maak het witlof schoon en snijd het in smalle repen.
  10. Meng het witlof, de bosui, het fruitmengsel en de walnoten door de krieltjes.

Ingrediënten over?

Heb je een klein beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Dan kun je de citroen later nog voor een ander gerecht gebruiken. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Duurzaam

Witlof is deze maand (april) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                       595 kcal
Eiwit                                            10 gram
Koolhydraten                           65 gram
Waarvan suikers                     20 gram
Vet                                               30 gram
Waarvan verzadigd vet           4 gram
Vezels                                           9 gram
Zout                                           0,1 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum