Zo maak je een heerlijke appelbol

Appelbollen zijn klassiekers in onze dessertcultuur. Maar hoe maak je nou een echte, ouderwetse appelbol? Wij leggen het uit. 

Ingredienten: 

  • 4 appels
  • 250 gr bladerdeeg
  • 50 gr spijs
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels melk
  • 200 gr suiker
  • Kaneel (naar smaak)
  • Schaaltje kristalsuiker

Materiaal: 

  • Appelboor
  • Schilmesje
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voorbereiden: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze: 

  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. 
  2. Meng de gewone suiker met kaneel tot kaneelsuiker. 
  3. Stop de onderkant van de appel dicht met een stukje spijs. Vul daarna de appels voor ongeveer ¾ met kaneelsuiker en stop de bovenkant dicht met spijs. 
  4. Rol het bladerdeeg uit en snijd 4 gelijke vierkantjes (hier kun je eventueel een liniaal bij gebruiken). Zet in het midden van ieder vierkant een gevulde appel en haal de punten van het deeg naar boven.
  5. Maak je vingers nat met een beetje water en knijp de punten van het deeg aan elkaar, zodat de appel niet meer zichtbaar is. 
  6. Klop de eierdooier met de 2 eetlepels melk en bestrijk de appels met een dun laagje. 
  7. Zet de appels 20 minuten in de oven. 
  8. Na de 20 minuten bestrooi je de appelbollen met wat kristalsuiker en zet je ze nog eens 10 minuten in de oven. Let hierbij wel op dat de appelbollen niet verbranden. 
  9. Even laten afkoelen en klaar zijn ze! 

Bron: Heel Holland Bakt