Vliegtuig, trein, bus of auto?

Getty Images

Vliegen kan bijna altijd, maar er zijn aantrekkelijker alternatieven. Plannen voor een steden­trip in Europa? We zetten op een rij welk transportmiddel het best is voor het milieu. En voor de portemonnee.

Nu de vliegtuigen weer vol­stromen, zijn de prijzen van vliegtickets in rap tempo gedaald. Voor €50 of minder vlieg je naar Londen, mits je op het goede ­moment gaat én boekt. Maar het vliegtuig is voor het milieu niet de beste optie, door de hoge CO2-uitstoot. Dat kun je ‘afkopen’ door bij te betalen voor CO2-compensatie, maar nog beter is het om ervoor te zorgen dat die CO2 helemaal niet in het milieu ­terechtkomt. De trein dan maar?

Meer en betere treinen

Prijsvechters vliegen vaak naar vliegvelden met de naam van de bestemming, maar liggen daar meestal een flink eind vandaan. Zo maak je extra kosten voor de transfer. Tel er nog twee uur inchecktijd bij op en een vlucht naar Londen bijvoorbeeld kost je al snel een uur of vier met veel in-, uit- en overstappen. In de trein stap je in en zit je lekker totdat je er bent.

  • Naar Parijs doe je er zo met het vliegtuig zelfs langer over dan met de TGV. En als je die maar lang genoeg van tevoren boekt, hoeft dat niet meer te kosten dan €55 voor een enkele rit.
  • Naar Berlijn win je met het vliegtuig wel veel reistijd, maar wat prijs ­betreft ontloopt het elkaar niet zoveel, want treinreizen door Duitsland is spotgoedkoop.
  • Naar Wenen is de in ere herstelde nachttrein een uitkomst. Daar ‘win’ je een dag mee. In de nachttrein kun je kiezen voor een gewone stoel, dat is goedkoper, maar wij hebben in de vergelijking het tarief mét bed gekozen in een gedeelde ­cabine. Privé­bedden zijn een stuk duurder.

Getty Images

*Geboekt op 11 februari voor vrijdag 11 maart heen, zondag 13 maart terug; benzineprijs €2,02/l

Bronnen: ANWB, Boe Parking, Eurostar, Flixbus, ­Klimaatwijsopvakantie.nl, MilieuCentraal, NS Internationaal, Parclick, PO Ferries, Q-Park, Routenet, Skyscanner, Thalys.

Groen én goedkoop

De hoge CO2-uitstoot van een vliegtuig is vergelijkbaar met een autorit, maar die kun je vaak verdelen over meerdere personen. MilieuCentraal tipt bus/touringcar als een milieuvriendelijk alternatief en schakelt de milieubelasting gelijk aan die van een trein. Wil je goedkoop én groen reizen, dan zijn de busmogelijkheden het verkennen waard. Ja, je bent langer­ ­onderweg, maar voor een prikkie brengt de bus je wel dicht in de buurt van waar je moet zijn. En er valt veel te kiezen, want er rijden véél bussen op véél verschillende tijdstippen naar véél verschillende bestemmingen.

Auteur 
  • Erik Bogaards