Hoera, we kunnen weer onbekommerd op vakantie!

Getty Images

Iedereen die graag reist, heeft twee jaar op dit bericht gewacht. De laatste coronamaatregelen in ons land werden namelijk op 23 maart 2022 afgeschaft. En vrijwel alle vakantielanden zijn momenteel weer toegankelijk. Eindelijk…! Maar let goed op, want vaak gelden er nog steeds toegangseisen.

Landen die twee jaar potdicht zaten voor toeristen, zoals Australië of de Verenigde Staten, hebben hun grenzen weer geopend. Het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken (kijk op www.nederlandwereldwijd.nl) is voor heel Europa groen. Alleen voor een paar Balkanlanden en Turkije is het advies nog geel, wat ‘let op, er zijn risico’s’ betekent.

En ook landen als Curaçao, Bonaire, de VS, Canada en Australië staan eindelijk weer op groen. Maar let op! Want dat betekent niet dat je er zomaar naartoe kunt. De EU-landen eisen bijvoorbeeld dat je een inentings- of herstelbewijs kunt laten zien in je Coronacheck-app. Groot-Brittannië – dat geen EU-lid meer is – stelt zelfs helemaal geen eisen meer. Het verplichte passagier-lokalisatieformulier kan de prullenmand in. En wie niet volledig is ingeënt, hoeft voor en na zijn reis naar GB geen coronatests meer te ondergaan.

VS en Canada maken het reizigers minder makkelijk. Deze landen eisen dat je minstens 14 dagen voor aankomst volledig bent gevaccineerd. Bovendien moet je een negatief testresultaat laten zien aan de grens. Om het nog lastiger te maken: de Amerikaanse regels kunnen ook nog eens per staat verschillen.

Ook het bij vakantiegangers zeer geliefde Thailand voert nog steeds een relatief streng toegangsbeleid. Eerst moet je vanaf twee maanden voor vertrek een zogenaamde Thailand Pass aanvragen. Ook moet je aantonen dat je een reisverzekering hebt afgesloten die coronagerelateerde kosten dekt. En ten slotte moet iedereen die niet of niet volledig is gevaccineerd, in Thailand in quarantaine. Wie wel volledig is geprikt, moet zich bij aankomst laten testen. Bij een negatief resultaat mag hij zijn weg vervolgen. Of gebruik maken van het ‘sandbox’-programma, waarbij je alleen naar geselecteerde plekken op vakantie mag. Dat zijn onder meer Bangkok, Krabi en Phuket. Daar moet je je voor aankomst en ook tijdens je verblijf laten testen.

Kortom: reizen mag weer onbelemmerd, maar meerdere landen stellen voorwaarden aan jouw bezoek. Check dat nauwkeurig en ruim voordat je je koffers gaat inpakken op www.nederlandwereldwijd.nl
Ten slotte zijn we helaas nog niet helemaal verlost van het mondkapje. Want in het vliegtuig is dat nog steeds verplicht. Da’s zeker op een lange vlucht geen pretje. Maar ook die maatregel heeft hopelijk z’n langste tijd gehad. Vliegmaatschappijen hebben al gepleit bij de overheid om hem snel af te schaffen.

Auteur