Eindelijk vrij op reis? Ja, maar nog niet helemaal

Getty Images

Wie deze zomer op vakantie gaat, is helaas nog niet helemaal verlost van de coronamaatregelen. De meeste landen verlangen een bewijs van vaccinatie of herstel. Waar moet je op letten?

  • Het digitale coronabewijs (DCC), dat vermeldt of je bent gevaccineerd tegen corona, bent hersteld van de ziekte of negatief bent getest, geldt nog tot 1 juli 2023. Verwijder het dus niet van je telefoon, want er zijn landen waar je het moet laten zien. Waar precies, hangt van elk land af. Er is namelijk geen uniform Europees toegangsbeleid.
  • Er zijn ook landen die als extra voorwaarde een negatief testbewijs eisen, ook al ben je volledig gevaccineerd. Bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Die test moet vaak maximaal 24 uur of 48 uur voor vertrek zijn afgenomen.
  • Het vaccinatiebewijs is in de meeste landen niet meer geldig als je laatste coronavaccinatie ouder dan 270 dagen is. Is dat het geval, maak dan een afspraak voor een booster voordat je op reis gaat. Op de meeste GGG-locaties kun je zo binnenlopen voor een prik. De boostervaccinatie heeft nog geen maximale houdbaarheidsdatum.
  • Buiten Europa kunnen ze de QR-code in de app CoronaCheck meestal niet scannen. Wie ver weg reist, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Thailand of Zuid-Afrika, moet op www.coronacheck.nl zijn vaccinatiebewijs ophalen (met behulp van je DigiD) en printen. Aan de grens zal erom worden gevraagd.
  • Het mondkapje hoeft in een vliegtuig niet meer te worden gedragen. Tenminste op vluchten binnen Europa. En vaak op de luchthaven ook niet meer. Buiten Europa is de situatie behoorlijk verwarrend. Of je een mondkapje aan boord moet dragen, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Maar sommige zeggen dat hun cabinepersoneel passagiers er niet meer op zal aanspreken als ze geen mondkapje dragen, zoals bijvoorbeeld KLM. Vanaf 21 mei hoef je ook op Schiphol geen mondkapje meer te dragen.
  • Een compleet overzicht van alle corona-eisen in elk land vind je op www.nederlandwereldwijd.nl
  • Tot slot hebben we goed nieuws! Want wie coronamoe is en per se naar een land wil dat geen enkele toegangseis hanteert, kan kiezen uit meerdere mooie bestemmingen. Zo verwelkomen Mexico, Noorwegen, Slovenië, Ierland, Roemenië, Costa Rica en het geliefde vakantie-eiland Curaçao iedereen zonder coronavoorwaarden.
Auteur