3 stralende heideroutes in Gelderland

Getty Images

Als de zon zijn best doet, genieten we extra van de bloeiende heide. We selecteren drie fietsroutes in Gelderland waarmee u langs de mooiste heidegebieden komt.

Asselse en Hoog Buurlose heide, 32 km.

U start in Apeldoorn. Vanaf hier fietst u langs en door drie verschillende bijzondere heidegebieden. Het Leesten, de Hoog Buurlose Heide en vervolgens door de Asselse Heide. Een afwisselende route die u ook door en langs de bossen ten westen van Apeldoorn voert. Onderwerg passeert u een wildtoren waarmee u een mooi uitzicht over de omgeving heeft en misschien zelfs wat wild kunt spotten in het Hoenderloose Bos.

Door de heide van de Veluwe, 48 km.

Met deze route fietst u langs maar liefst vier verschillende heidevelden en –gebieden. De bossen en heide rond Nunspeet en Elspeet stralen een enorm gevoel van rust en natuur uit.
Vanuit Nunspeet maakt u een ruime ronde door het noordelijke deel van de Veluwe. U fietst aanvankelijk door stukken bos en komt door Vierhouten. Vervolgens fietst u dwars door Turfberg, de Elspeetse Heide en langs de Ermelose Heide. Via bosgebieden gaat het weer noordwaarts en langs de Hulshorsterheide. Uiteindelijk arriveert u weer bij uw startpunt in Nunspeet.

Heide en Landgoederenroute Rheden-Loenen, 40 km

De landgoederenroute start vanuit Bezoekerscentrum Veluwezoom en loopt door Nationaal Park Veluwezoom. In Bezoekerscentrum Veluwezoom vindt u een expositie, een leuke winkel en een café. Nationaal Park Veluwezoom is met bijna 5.000 hectare één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Het bestaat uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond. Ruim 90 meter boven NAP komt u bij Natuurobservatiepost De Elsberg. U maakt goede kans om herten, wilde zwijnen of reeën te zien. Onderweg fietst u langs verschillende cultuurhistorische plekken en hoogtepunten van de Veluwse natuur.

Auteur 
  • Thomas Perik
Bron 
  • Fietsen.123