4 redenen waarom je eucalyptus in de douche wil hangen

Eucalyptustakken in je douche hangen, is een makkelijke en goedkope manier om je badkamer een spa-gevoel te geven. De plantensoort brengt ook veel andere voordelen met zich mee. Wij zetten ze op een rij.

1. Het helpt tegen stress

Een warme douche helpt vaak al om stress te verminderen, maar de geur van eucalyptus zorgt ervoor dat je nog meer kan kalmeren. Volgens wetenschappers bevat de plantensoort namelijk een bestanddeel dat een ontspannende werking zou hebben. 

2. Hulpmiddel bij verstopte neus

De stoom die vrijkomt bij het douchen, die nu naar eucalyptus ruikt, kan helpen om je luchtwegen weer open te zetten. Dat komt de komende wintermaanden natuurlijk van pas, maar het kan ook voor seizoensgebonden allergieën helpen. 

3. Het kan de pijn verlichten

Eucalyptus wordt vaak gebruikt als bestanddeel bij behandelingen voor hoofd- en spierpijn, want het zorgt ervoor dat er meer bloed stroomt naar de behandelde plek, wat ontsteking en pijn vermindert. Ook het inademen van eucalyptus kan volgens onderzoek helpen, dus haal vooral een paar keer diep adem terwijl je in de douche staat. 

4. Het helpt je met wakker worden

Heb je moeite met opstaan? Goed nieuws: de olie die vanuit de bladeren van de eucalyptus verdampt in de warme douche, kan helpen om je wakker te maken. Doordat het je luchtwegen openzet, komt er meer zuurstof in je bloed terecht. Daardoor voel je je een stuk alerter en wakkerder. 

Aan de slag?

Je kan de eucalyptus in een vaas neerzetten, maar voor een extra sterk effect kan je ook wat takjes aan de douchekop hangen. Bind ze samen met een elastiekje of wat touw, maar let er wel op dat ze niet rechtstreeks in het water hangen. Zo krijg je het beste effect. De takken van de eucalyptus kunnen prima overleven in de badkamer, maar de geur zal ongeveer na een maand of twee verminderen. Dan is het tijd om het bos te vervangen voor een nieuw, vers bos eucalyptus.

Bron: HLN.be