8 dingen die u niet wist over The Sound of Music

The Sound of Music bestond in 2015 vijftig jaar. Thijs Joosten, reisredacteur van Plus Magazine, was bij het 50-jarig jubileum in Salzburg en ving leuke weetjes en anekdotes op.

1. Boosdoener

De film was bijna nooit afgemaakt omdat het budget ver werd overschreden. Vanwege het slechte weer moest de ploeg tien weken in Salzburg blijven, in plaats van de geplande 5,5 weken.

2. Een ongeluk

Tijdens de roeibootscène kreeg actrice Julie Andrews (Maria) de opdracht om voorover te vallen, zodat ze haar jongste filmdochter Gretl kon vastgrijpen. Die was pas vijf en kon nog niet goed zwemmen. De oplettende kijker ziet dat Andrews in de film per ongeluk juist achterover valt, waardoor Gretl (gespeeld door Kym Karath) kopje onder ging en door omstanders moest worden gered.

3. Maria von Trapp

De echte Maria von Trapp was lang niet zo lief als het personage dat Julie Andrews speelt. Ze was tomeloos ambitieus, werd gekweld door grote onzekerheden en was erg dominant. Zoon Johannes zei in Salzburg lachend: “Na mijn opvoeding was mijn officierstraining in het leger een verademing.”

4. Slechtste project ooit

Acteur Nicholas Hammond (zoon Friedrich) las in Salzburg een brief voor van componist Rodgers aan tekstschrijver Hammerstein. Daarin schreef Rodgers onder meer: “The Sound of Music is het slechtste project ooit, we moeten er niet aan beginnen. Het vaderpersonage is saai en de moeder verbergt haar ambitie achter gespeelde zachtaardigheid. En een gouvernante die verliefd wordt op haar baas? Kom op, dat verhaal hebben we toch al verteld? Dat was ‘The king and I’!”

5. Een kleintje in eigen land

The Sound of Music is in nota bene in Oostenrijk – en ook in Duitsland – nagenoeg onbekend. Pas in 2000 werd de film voor het eerst op tv vertoond. Dat komt deels omdat de film niet was nagesynchroniseerd, en volgens sommigen ook door latente schaamte omdat Oostenrijk zich in 1938 vrijwillig had aangesloten bij Nazi-Duitsland. Nazi’s maken in de film jacht op de familie Von Trapp.

6. Vrije wil

Toen de jongste zoon Johannes als soldaat geen toestemming kreeg om de filmpremière bij te wonen, trok hij zich daar niets van aan. Hij sloop stiekem toch de kazerne uit terwijl een dienstmaat zijn stapelbed bezet hield.

7. In de war

Toen de echte Maria von Trapp tijdens de première de trouwscène zag, stond ze op en liep naar het filmdoek om haar (toen al overleden) man te begroeten. Zoon Johannes moest haar terugtrekken.

8. Weer een ongeluk

Actrice Charmian Carr (Liesl) gleed al dansend uit tijdens het draaien van een van de meest romantische scènes, waarin ze samen met haar geliefde, postbode Rolf, ‘Sixteen going on seventeen’ zong en danste in het glazen paviljoen. Ze viel door een glasplaat en kneusde haar enkel.

Later werd de scène opgenomen met haar enkel in verband, dat door de visagisten zo goed en zo kwaad als het ging aan het oog was onttrokken. De zeer oplettende kijker kan dit toch zien in de film.

PlusOnline schreef eerder over de mooiste plekken in Salzburg uit The Sound of Music.

Foto's: Tourismus Salzburg