De 8 mooiste plekken in Salzburg uit The Sound of Music

Getty Images

Salzburg speelt zo’n grote rol in The Sound of Music dat de stad bijna een filmpersonage op zichzelf is. Thijs Joosten, reisredacteur van Plus Magazine, selecteert de mooiste locaties.

De Oostenrijkse stad krijgt jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers die speciaal voor The Sound of Music komen. Vrijwel alle scènes in de beroemde film zijn op locatie opgenomen, zowel in Salzburg zelf als op plekken in de directe omgeving.  

1. Het klooster van Nonnberg

In dit oudste nog bestaande nonnenklooster ter wereld was Maria zowel in de film als in werkelijkheid een novice: iemand die verzoekt opgenomen te worden in een kloostergemeenschap. Op het binnenplein zingen moeder-overste en de andere nonnen ‘How do you solve a problem like Maria?’.
Getty Images

2. Mirabellgarten

In dit park in het stadscentrum hoort bij het gelijknamige kasteel dat in 1854 door keizer Franz Josef (de echtgenoot van Sissi, die na haar dood ook al zo’n beroemd filmpersonage is geworden) aan Salzburg is geschonken. 
 
In het begin van The Sound of Music heeft Maria van oude gordijnen kleren voor de kinderen gemaakt en laat ze hen de stad zien. In de Mirabellgarten zingen ze samen al dansend het aanstekelijke lied ‘Do re mi’. 
Getty Images

3. Schloss Leopoldskron

In het meer bij dit 18e eeuwse kasteel vielen Maria en de kinderen in het water nadat hun roeiboot was omgeslagen. Die scène moest keer op keer worden overgedaan, waardoor de spelers uiteindelijk helemaal verkleumd waren.
 
Ook andere buitenscènes zijn er opgenomen, zoals die waarin het gezelschap roze limonade drinkt. Schloss Leopoldskron is tegenwoordig een luxe viersterrenhotel met een schitterende ontbijtzaal en een beroemde bibliotheek.
Getty Images

4. Het glazen paviljoen

In de film staat het paviljoentje bij het kasteel Leopoldskron, maar in werkelijkheid hoort het bij een ander kasteel, Hellbrunn. Een van de meest romantische scènes van The Sound of Music is hier opgenomen, namelijk die waarin dochter Liesl en postbode Rolf verliefd ‘sixteen going on seventeen’ zingen. Opvallend detail: het paviljoen is speciaal verplaatst naar de ingang van de kasteeltuin zodat de busladingen toeristen het sneller kunnen bereiken. 
Getty Images

5. Felsenreitschule

Deze drie rijen met arcaden zijn in deze 17e eeuw in opdracht van de toenmalige bisschop uit de rots van de Mönchsberg gehakt om als rijschool te dienen. Tegenwoordig vormen ze de achtergrond van een van de zalen van het Festspielhaus. Hier vond in oktober 2015 een groot gala plaats ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van The Sound of Music.

In de film treedt de familie Von Trapp op in het Festspielhaus tijdens een muziekconcours. Zodra bekend is dat ze hebben gewonnen maar niemand op het podium verschijnt, wordt duidelijk dat ze de benen hebben genomen om aan de nazi’s te ontkomen.

Getty Images

6. Mehlweg, Marktschellenberg (Duitsland)

Hier is de openingsscène van de film opgenomen, waarin Maria danst op de alpenwei. Tijdens het draaien moest er een helikopter met daarin een cameraman keer op keer rakelings langs actrice Julie Andrews vliegen, en door de luchtverplaatsing werd ze telkens op de grond geworpen. De wei ligt op privéterrein en is in beginsel niet openbaar toegankelijk.
Getty Images

7. Mondsee

Dit knusse plaatsje in de Salzkammergut, de streek vlak bij Salzburg die bekend staat om zijn prachtige gletsjermeren, is het decor van de trouwscène uit The Sound of Music. De Sint-Michaelsbasiliek, die zes jaar geleden is heropend na een ingrijpende restauratie, trekt zelfs na vijftig jaar nog 200.000 bezoekers per jaar.
 
Zij willen massaal zien waar Maria en kapitein Von Trapp met elkaar in het huwelijk traden. SalzburgerLand Tourismus heeft een Nederlandstalige website met plekken in de streek waar scènes uit de Sound of Music zijn opgenomen.
Getty Images

8. Werfen

In dit dorp op zo’n 50 kilometer van Salzburg hielden Maria en de Von Trapp-kinderen een picknick op een alm. In oktober 2015 is de speciale ‘Sound of Music-trail’ geopend: een 1,4 kilometer lang wandelpad dat vanuit het charmante dorp naar de Gschwandtanger voert, de alpenwei waar de filmscène zich afspeelt.
 
Informatiepanelen vertellen onderweg het verhaal van de film. Als je op de alm staat en om je heen kijkt, lijkt het landschap er nog vrijwel precies zo uit te zien als in 1965, inclusief het stoere kasteel Hohenwerfen op de achtergrond. De wandeling is niet zwaar en geschikt voor jong en oud, maar wees verstandig en trek wel stevige schoenen aan.
Getty Images
Foto: Ranalter
 

Acht weetjes en akedotes die u nog niet kende over The Sound of Music.

Bron foto's: Tourismus Salzburg

Auteur