Culinair genieten in België

Het lekkerste van de zuiderburen

lekkers
Getty Images

België heeft veel authentieke lekkernijen te bieden die niet te versmaden zijn. Denk aan de Brusselse Wafels en de heerlijke pralines. Deze producten zijn in het land tot in de finesses geperfectioneerd tot een smaak die velen doet bekoren. We laten u graag watertanden... Onderneem een fijne trip naar België en zet dan zeker uw tanden in dit lekkers!

Luikse Wafels

wafel
Getty Images
Wanneer de wafels uit Luik zijn ontstaan, is niet duidelijk. Zoals met vele recepten werd ook de bereiding van de wafels van moeder op dochter doorgegeven. Er is een recept uit 1874 gevonden waar de Brusselse wafel voor het eerst in vermeld staat.
Er waren echter al lange tijd eetgelegenheden waar men de Grosses Gaufres de Bruxelles oftwel de lekkere dikke Brusselse wafels kon eten. En deze dikke wafel is ook nooit meer gekrompen, de wafel is nog steeds dik met grote gaten. In de Luikse wafel zit meer suiker, deze wordt ook wel ‘suikerwafel’ genoemd. Of het nou gaat om de Brusselse, Luikse of Suikerwafel, duidelijk is dat het Belgische streekproducten zijn!

[ITEMADVERTORIAL]

Chocolade om bij te smelten

belgische chocolade
Getty Images
België is beroemd om heerlijke chocolade bonbons: de praline. Chocolatiers maken al zeker een eeuw lang de heerlijkste pralines. Deze bonbon is zo’n 100 jaar geleden bedacht door Jean Neuhaus in Brussel.
De chocolaatjes worden mooi verpakt in een klein, elegant doosje die u naar eigen keuze mag laten vullen. Er zijn allerlei verschillende pralines te verkrijgen. Het hangt van het seizoen af wat er verkrijgbaar is. Meestal is in de zomer lichtere en fijnere chocolade te koop en in de winter wat zwaardere en donkere.
Bent u in België stap dan vooral bij een chocolatier naar binnen. In de winkel kunt u vaak genieten van een smaaksensatie van meestal ook prachtig gedecoreerde chocolade, gemaakt met liefde voor het vak. Het chocolade maken gaat vaak over van vader op zoon en zit dan al generaties lang in de familiegenen!

Ambachtelijke bieren

belgisch bier
Getty Images
Er zijn maar liefst 125 brouwerijen in België. De Belgische bieren zijn wereldberoemd. De keuze in het bierland is eindeloos: op fles, op vat, lichte, sterke, blonde, donkere, met fruit, of juist met een ophoppige afdronk… Wat vindt u lekker?
België kan trots zijn op de eeuwenoude biercultuur. Waar andere landen door regelgeving en schaalvergroting hun tradities voor een deel verloren zagen gaan, bleven in België de tradities overeind. Het is uniek dat er zoveel plaatsgebonden authentieke manieren van bier brouwen zijn bij de zuiderburen. België is het enige land ter wereld waar nog bieren door spontane gisting worden gebrouwen.  

Fromage de Herve

De Hervekaas of Fromage de Herve werd voor het eerst gemaakt in de middeleeuwen door veeboeren die een melkproduct zochten om lang te bewaren in de wintermaanden.

kaas
Getty Images
Ze maakten daarom een gefermenteerde kaas die ze maquée (plattekaas) noemden.
Hervekaas wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk van koeien die gekweekt zijn in de Hervestreek. De kaas heeft altijd een vierkante vorm van 6 cm bij 6 cm, en een zachtige, romige structuur die gepaard gaat met een delicate smaak. De kaas wordt geproduceerd in Wallonië in het noorden van de Belgische provincie Luik.

 
Auteur