De 10 mooiste stations van Nederland

Van puntzak tot kroepoekdak

Getty Images

Treinreizen wordt steeds populairder. Daarom wil spoorbeheer ProRail de komende tien jaar twintig nieuwe stations bouwen en veel bestaande halteplaatsen comfortabeler maken. Voor wie nu al een dagje wil sporen, zet PlusOnline de tien mooiste stations op een rij.

1. Amsterdam CS

Getty Images

Amsterdam die stad op palen… Bijna 9.000 houten palen gingen de grond in voor het centraal station in de hoofdstad, toch verzakte de boel en liep de bouw vertraging op. De opening eind 1889 trok veel publiek. De markante torens aan de voorkant doen sterk denken aan het Rijksmuseum. Geen toeval, want Pierre Cuypers was in beide gevallen de ontwerper. Een aardig weetje is dat het station staat op een kunstmatig eiland in het IJ.

2. Valkenburg

Getty Images

Het oudste station van Nederland (1853) is net een sprookjeskasteel, vooral als de stoomtrein arriveert. Het is gemaakt van die typisch Limburgse mergelblokken. Het huisvest horeca en een modeltreinenwinkel. Ontwerper is Jacobus Enschedé, die indertijd goed had gekeken naar het paleis van koning Willem II in Tilburg. 

3. Arnhem

Getty Images

Het futuristisch ogende station in de Gelderse hoofdstad werd in 2015 opgeleverd. Een eyecatcher waar 20 jaar aan is gebouwd en die zo’n 90 miljoen euro heeft gekost. Maar voor dat geld heb je wel wat: een licht en ruimtelijk station met een golvend dak. Arnhemmers noemen het ‘De Wokkel’. Het won talloze eretitels, zoals Dak van het Jaar. Architect Ben van Berkel denkt dat de prijzenkast zonder steun van de plaatselijke bevolking nog leeg zou zijn. ‘’Ondanks de grote ongemakken die ze moesten doorstaan, hebben de Arnhemmers het project nu liefdevol omarmd”, zei hij in dagblad De Gelderlander. 

4. Tilburg

Getty Images

Ook station Tilburg heeft een opvallend dak: het lijkt te zweven. Het werd in 1965 gebouwd, bijna 100 jaar na de opening van het station. Inwoners gaven het ontwerp van architect Koen van der Gaast de bijnaam ‘kroepoekdak’.

5. Groningen

Getty Images

Wie voor het eerst op het ‘hoofdstation’ in Groningen komt, houdt vast een zere nek over aan het kijken naar het sierplafond in de monumentale hal. Bij de restauratie eind jaren negentig, werd veel geperst papier gebruikt: het moest natuurlijk wel betaalbaar blijven. Er is ook een fraai tegeltableau en dito gebrandschilderd glas te zien. Vlakbij staat het Peerd van Ome Loeks, een beeld dat zo heet naar het oude volkswijsje.

6 . Haarlem

Getty Images

Het station van Haarlem ging al in 1839 open, langs de eerste Nederlandse spoorweg. Het huidige gebouw (van begin 20e eeuw) geldt als enige Jugendstil-station van ons land. Het diende als decor in films als Zwartboek en Oceans Twelve. In de wachtkamers worden soms feesten gegeven.

7. Rotterdam

Getty Images

Alweer een station met een bijzonder dak. Het heeft iets weg van een geodriehoek, al zien Rotterdammers er eerder een ‘punt-’ of ‘patatzak’ in. Koning Willem Alexander opende het in 2014. De overkapping boven de sporen is geïnspireerd op een kas en laat veel licht door. Op verzoek van inwoners kwamen de klok en de letters ‘centraal station’ van de oudbouw terug.

8. Den Haag HS

Getty Images

HS staat voor Hollands Spoor. Het is een van twee hoofdstations in de residentie. Dat andere heet CS (Centraal Station) en heeft, hoe kan het anders, een opvallend dak van glas en staal. HS is ouder en beschikt over een koninklijke wachtkamer. Die is ook virtueel te bekijken op je mobiel, via de NS-app ‘koninklijke wachtkamers’.

9. Maastricht

Getty Images

Met zijn fraaie trapgevels mag het bakstenen station in de Limburgse hoofdstad niet ontbreken. Het werd in 1913 opgetrokken in een stijl die teruggreep op de architectuur van Luik en omgeving uit de 16e en 17e eeuw.

10. Schin op Geul

Getty Images

Foto: Jvdveldt [CC BY-SA 3.0] 

Een klein station, hoog op de lijst van ‘door NS reizigers best gewaardeerde stations’. Het heet een ‘vorkstation’, omdat het langs twee spoorlijnen ligt die buiten het station bij elkaar komen. Toepasselijk is dat er een restaurant in zit.

Auteur 
Bron 
  • Reizen-met-de-trein
  • filedier.nl
  • cewe.nl
  • NS