De beste spellen van 2020

Op zoek naar een leuk spel voor de komende feestdagen? We zetten de beste drie voor jong en oud op een rij.

De Zoektocht naar El Dorado

Medewerkers van Trouw namen met het hele gezin een aantal bordspellen onder de loep en de overduidelijke winnaar was De Zoektocht naar El Dorado.
Geschikt voor 2-4 spelers vanaf een jaar of tien en je bent er wel een uurtje zoet mee. Van hetzelfde huis (999 Games) als Kolonisten van Catan en daar lijkt het een beetje op doordat het bord ook bestaat uit tegels die je neerlegt. Maar daarna is het spelverloop anders: je maakt een spannende reis waarbij degene die het eerste bij het goud komt, wint. Dat klinkt rechtlijnig, maar is het niet. Je valt soms stil, of een stukje terug, hebt hulp van anderen en je speelkaarten nodig. Dat maakt het spel zelf dynamisch en doordat je de tegels anders neer kunt leggen is geen potje hetzelfde.

Prijs: 35,99 euro bij Bol.com

Crew


Krijg je de (klein)kinderen niet aan het hartenjagen? Dan is Crew een leuk opstapje. Het spel lijkt op hartenjagen, maar door een andere vormgeving is het net even anders. En er zit een extra opdracht in de kaarten verstopt, waardoor je met het alle spelers doorkunt naar de volgende ronde. Die extra laag maakt Crew een hartenveroveraar van doorgewinterde en beginnende kaartspelers.

Prijs: 17,99 bij Bol.com

Stay Cool

Een heel actief (klein)kind in de familie? Dan is Stay Cool een goed zoethoudertje. De vragen zijn simpel, maar het antwoord moet je spellen met een een dobbelsteen, terwijl de vragen in hoog tempo op je afgevuurd worden. Geen spel voor een rustig avondje met veel tactische overpeinzingen. Wel een absolute knaller voor veel, heel veel hilariteit met iedereen vanaf een jaar of twaalf. En je kunt met zeven spelers spelen!

Prijs: 29,99 euro bij Bol.com

Puilen de kasten al uit van alle bordspellen? Dan is er misschien voor deze compacte spellen nog ruimte te vinden.