PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Frisse tips voor de stinkende vuilnisbak

Als de temperaturen een beetje oplopen, kun je erop wachten: de vuilnisbak in de keuken begint te stinken en in de kliko kruipen ineens allerlei vieze beestjes rond. Tijd voor een paar frisse tips dus.

Dat vuilnisbakken en kliko’s snel gaan stinken en walmen is niet zo gek: afvalresten vormen een ideaal klimaat voor allerlei bacterien. En als het wat warmer is, vermeerderen die zich nog veel sneller – geen wonder dus dat stinkende vuilnisbakken vooral in de zomermaanden een probleem zijn.

Voorkom vieze luchtjes uit de vuilnisbak

Kattenbakvulling

Strooi een dun laagje - liefst fijne - kattenbakvulling onderin je vuilnisbak en onderin de vuilniszak. Kattenbakvulling absorbeert zowel geuren als vloeistoffen, waardoor er minder snel vieze luchtjes ontstaan. Wel moet je de kattenbakvulling onderin de bak bij minimaal wekelijks verversen.

Soda

Soda is niet alleen heel geschikt als schoonmaakmiddel, maar het absorbeert ook vieze geuren. Strooi wat soda onderin de vuilnisbak en vuilniszak en de akelige luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Zuiveringszout

Een beetje zuiveringszout op de bodem van de vuilnisbak neutraliseert vieze luchtjes.

Kranten

Leg een krant onderin de vuilnisbak. Mocht de vuilniszak kapot gaan, dan absorbeert de krant de eventuele vloeistoffen en daarmee ook vieze geurtjes. Vervang de krant bij elke nieuwe vuilniszak.

Zo houd je de vuilnisbak schoon

Omdat de vuilnisbak zo’n ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels is, los je het probleem ‘stinkende vuilnisbak’ niet op met alleen de bovenstaande tips en een nieuwe vuilniszak. De vuilnisbak heeft regelmatig een goede poetsbeurt nodig. Voor het schoonmaken van de vuilnisbak heb je verschillende mogelijkheden. Soda of afwasmiddel werkt prima, maar wil je het wat rigoureuzer aanpakken, gebruik dan chloor of bleekmiddel. Gezien de schadelijke dampen van chloorbevattende schoonmaakmiddelen is het wel verstandig het schoonmaakklusje even buiten te doen. Gebruik er in elk geval niet te veel van en kijk uit met je kleding.

Zo houd je de kliko schoon

Er is weinig vervelender dan een stinkende kliko in de tuin, en het kan zelfs nog erger: als maden en vliegen je kliko als woning hebben uitverkoren. Stinkt de kliko of heb je last van vliegen en maden in en rond de bak, maak deze dan eerst goed schoon met azijn of groene zeep en heet water. Daarna is het zaak de kliko fris te houden:  

  • Houd de kliko droog door onderin kranten te leggen of de bodem met een laagje stro te bedekken; kranten en stro absorberen het vocht en zorgen er tegelijkertijd voor dat afval niet aankoekt.
  • Wikkel etensresten in een krant of gebruik biologisch afbreekbare afvalzakjes om resten in weg te gooien. Vliegen leggen hun eitjes graag in etensresten, dus als je ervoor zorgt dat dat niet mogelijk is, blijven de vliegen ook weg.
  • Hang een mottenbal in de kliko; de geur van mottenballen houdt vliegen op afstand.
  • Bij de supermarkt zijn speciale afvalzakken voor de kliko te koop. Zorg er wel voor dat de kliko goed schoon is voor je de zak erin doet.
  • Zout of kalk in de kliko zorgt ervoor dat eventueel aanwezige maden uitdrogen.
  • Zitten er al maden in de kliko, gooi er dan een paar takken klimop bij: klimop is giftig voor maden.

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Lekker Schoon (niet gecontroleerd) op do, 15-6-2017 - 19:08

In Schagen kregen wij het advies om in de zomermaanden, etensresten waaronder bv vlees, in de bak te gooien die als eerste geleegd wordt. Zodoende heb je in de warme zomermaanden nooit langer dan een week etensresten in je bak.
En je bak op een schaduwplek zetten mis ik ook in het rijtje met tips.

Door Harry W. (niet gecontroleerd) op wo, 14-9-2016 - 19:51

Alleen kattenbakvulling met Milieukeur of met EKO-keurmerk mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Deze kattenbakvulling is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van gft-compost vervaardigd in composteerinstallaties. Sommige gemeenten maken echter geen onderscheid tussen de verschillende vullingen en beschouwen kattenbakkorrels altijd als restafval.

Door hilda e. (niet gecontroleerd) op ma, 22-8-2016 - 08:24

Leg een lat, iets breder als de kliko is op de rand.
Dan blijft de klep hij iets openstaan. De lucht kan er uit en je hebt weinig last meer.

Door Henri Wegman (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 19:55

Er mogen geen kranten in de groene bak.

Door Y. SCHOENMAKERS... op za, 20-8-2016 - 17:26

Er blijken gemeenten te zijn waar de groenbak na het legen meteen even nagespoeld worden. Dat zou handig zijn.Alle tips zijn al uitgeprobeerd. We betalen per leging dus duurt het soms 2 maanden voordat hij aan de straat gezet wordt en tot die tijd is het bij ons verboden om te lachen bij de groenbak.

Door Y. SCHOENMAKERS... op za, 20-8-2016 - 17:20

Dan heeft u niet de goede zakken gehad want de biozakken die er bij mij ingaan zijn eerder verteerd dan dat de bak aan de straat staat. Ook niet handig!

Door Jacques Rengerink (niet gecontroleerd) op za, 20-8-2016 - 17:12

Kan GFT afval nog worden gecomposteerd, nadat het met bijvoorbeeld soda of mottenballen is vermengd? Ons afvalverwerkingsbedrijf wil GFT zonder krantenpapier.

Door Niek Meijer (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 21:24

Niet losse etensresten in de bak gooien. Zeker geen afgekloven botjes of vleesresten maar deze in en doos doen,vervolgens invriezen en ze de avond voor het legen van de bak erin deponeren. Wij hebben nooit maden alleen wat fruitvliegjes. Succes!

Door ben (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 15:57

dit klinkt leuk maar werkt zeker in de zomer niet

Door H.J. VAN SANDWIJK op do, 18-8-2016 - 19:45

De eenvoudigste oplossing is een abonnement bij een van de bedrijven die gespecialiseerd zijn in container reiniging. Want al die voorzorgsmaatregelen als hierboven geschetst. kosten niet alleen tijd, maar zijn ook niet niet prettig om te doen en daardoor versloft dat vaak. Aan te bevelen voor de groene container(groente en tuinafval), de oranje container (plastic [w.o. melkverpakking e.d.] en blik) en de grijze container (restafval). De blauwe container natuurlijk niet, want daarin komen alleen kranten en karton. Dat kost op jaarbasis enkele tientjes, maar dan ben je ook van een hoop gedoe verlost.