Haal meer muziek uit uw tablet en smartphone

Tablets en smartphones maken het u mogelijk overal muziek af te spelen. Alleen laat de geluidskwaliteit van het bijbehorende luidsprekertje veel te wensen over. Gelukkig kunt u dat probleem met een aparte speaker prima verhelpen.

Een tablet of een smartphone is een fraai, compact apparaat met veel mogelijkheden. Een daarvan is muziek afspelen. Of het nu gaat om mp3’s die u op uw apparaat heeft staan of muziek die u streamt van muziekdiensten als iTunes of Spotify: u heeft altijd een draagbare jukebox bij de hand. Een nadeel van de compactheid van uw tablet of smartphone is echter dat de speaker ook erg compact is. Dit heeft geen goede gevolgen voor de kwaliteit van het geluid dat eruit komt.
Geen probleem. Er zijn inmiddels heel wat losse luidsprekers te koop waarmee u de geluidskwaliteit weer terugbrengt tot oorstrelende proporties.

Speakers met kabel

Er zijn verschillende soorten speakers die u kunt gebruiken voor een smartphone of tablet. In de eerste plaats zijn er de bekende speakers met een kabel die u ook bijvoorbeeld gebruikt bij uw pc. Hiervoor is het wel nodig dat uw smartphone of tablet over een geschikte aansluiting beschikt. Luidsprekers met een mini plug kunnen worden aangesloten op een hoofdtelefoonuitgang. Heeft uw apparaat deze niet, zoals bij een iPhone of iPad, dan kunt u eventueel een USB speakerset gebruiken en deze aansluiten op de bijbehorende ingang.

Wireless speaker

Het nadeel van bekabelde speakers is natuurlijk dat u zit met een kabel met altijd een beperkte lengte. Lang niet altijd handig. Daarom is de wireless speaker, of draadloze speaker, een uitkomst. Zoals de naam al zegt, ontvangen deze luidsprekers hun geluid van uw draagbare apparaat zonder gebruik van een kabel. Dat houdt dus in dat u veel vrijer bent in waar u uw muziek afspeelt. De speaker kan van boven op een kast uw muziek laten horen terwijl u lekker op de bank met uw tablet of smartphone surft.

Draadloze speakers maken gebruik van verschillende technieken voor geluidoverdracht. Bluetooth is de meest populaire vorm. Iedere smartphone en tablet kan gebruik maken van Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat u het overal kunt gebruiken, dus ook buitenshuis. Het bereik is maximaal ongeveer10 meter.

AirPlay is een systeem dat door Apple is ontworpen en dus alleen geschikt is voor iPhones en iPads. Het werkt via een bestaand draadloos netwerk en kan daarom alleen binnen het bereik van zo’n netwerk worden gebruikt. Ook is een minimale versie van iOS -het besturingssysteem van Apple apparaten- nodig.

Netwerkspeakers worden opgenomen in een WiFi-netwerk en kunnen op die manier door ieder apparaat -dus ook pc’s- in dat netwerk gebruikt worden. Ook hierbij heeft u dus weer de beperking van een beschikbaar netwerk.

Wireless speakers hebben vanzelfsprekend stroom nodig. Alle speakers kunnen worden aangesloten op het lichtnet. Als u ook graag goed klinkende muziek hoort op plaatsen waar geen stopcontact beschikbaar is, is een exemplaar dat ook werkt op batterijen of oplaadbare accu’s aan te raden.

Speakers

Docking station

Een bijzonder type luidspreker is het docking station. Dit apparaat is in de eerste plaats bedoeld voor het opladen van mobiele apparaten als een smartphone of tablet. Daarnaast bieden veel docking stations de mogelijkheid om muziek af te spelen via de ingebouwde speakers.

Veruit de meeste docking stations zijn alleen geschikt voor Apple producten. Een van de redenen daarvoor is dat de iPad en iPhone voldoen aan standaard eisen, zodat het eenvoudiger is om bijbehorende apparatuur te ontwerpen. Tabletten en smartphones van andere merken hebben allemaal hun eigen maten en connecties. Een universeel docking station daarvoor maken is onmogelijk. Wel bieden de producenten van tabletten en smartphones vaak een eigen bijbehorend docking station te koop aan.

De wat duurdere docking stations zijn vaak voorzien van een aantal extra mogelijkheden, zoals een radio, cd-speler, afstandsbediening en een wekfunctie.

Kwaliteit

Het is altijd lastig wat te zeggen over de kwaliteit van de diverse typen speakers. Het vermogen zegt wel iets over de hoeveelheid geluid die uit de speakers kan komen, maar niet per definitie over de kwaliteit. Hoewel geen wet van Meden en Perzen is het over het algemeen wel zo dat de duurdere en/of zwaardere speakers een beter en voller geluid produceren. Het beste is voor de aankoop van een speaker voor uw smartphone of tablet gewoon naar de winkel te gaan en daar letterlijk uw oor te luisteren liggen.

1 Reactie

Door Johan Lebbing (niet gecontroleerd) op wo, 23-12-2015 - 20:42

Ik zoek al een tijdje ( heel simpel ) 2 speakertjes, met een kabel van zo`n anderhalve meter met daaraan een mini jackpug voor een smartphone (GEEN VOEDING OF BATTERIJ).
Gewoon 2 simpele luidspekertjes met de 1 verbonden aan de andere, en van die andere weer een kabeltje naar de smartphone.
Net zoiets als een headphone, maar dan als 2 kleine speakertjes die je boven je bedrand kunt neerzetten en relaxt luisteren naar je favoriete muziek uit je smartphone.
Geen USB-aansluiting maar uitsluitend een kleine jackplug.