'Hackers kunnen stroomnet saboteren via zonnepaneel en laadpaal'

Nederland investeert veel in laadpalen voor elektrische auto's en zonnepanelen. Maar deze technologie is erg gevoelig voor inbraken. Hackers kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen hacken, waardoor het hele netwerk uit balans kan raken en kan uitvallen. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom (AT).

Steeds meer huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Wordt het paneel van een individueel huishouden gehackt, dan valt de schade nog mee. Maar wat als de software om panelen aan te sturen wordt gekraakt? Dan kunnen criminelen of staatshackers plots op afstand een groot aantal panelen uitschakelen en daarmee de energievoorziening in gevaar brengen.

"Het is belangrijk dat er meer toezicht komt", zegt Tim Conway, technisch directeur bij cyberopleidingsinstituut Sans. Volgens hem is in het westen van de VS recent al een storing geweest in de stroomvoorziening, vermoedelijk door een aanval van hackers. "Het ging daar niet om veel megawatt, maar het laat zien dat het kan en dat we de risico's in kaart moeten brengen."