Helft Nederlanders deze zomer niet op vakantie

Veel Nederlanders zijn van plan deze zomer hun vakantie door te brengen in eigen land. De helft van de ondervraagden gaat zelfs helemaal niet op vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder zo’n 29.000 mensen.

Een derde van de ondervraagden wil wel op vakantie gaan of heeft al geboekt. Ook daarvan blijft 42 procent in eigen land.

‘Ik vind het veiliger om thuis te zijn vanwege corona’. Dat is voor veel mensen dé reden om niet op vakantie te gaan. Anderen zijn bang dat ze - eenmaal op hun vakantieadres - niet meer naar huis kunnen bij een nieuwe corona-uitbraak. Daarnaast is een deel bang om besmet te raken in het buitenland.

Mensen die wel hun vakantie in het buitenland willen vieren, willen er graag tussenuit. Zij nemen de risico’s voor lief. Die groep maakt zich relatief weinig zorgen over het coronavirus.” Eén op de vijf respondenten gaat naar een land met vergelijkbare risico’s als Nederland. De reis gaat dan naar Duitsland (9 procent), Italië (4 procent), België of Kroatië (beide 2 procent).

Zo’n 22 procent van de ondervraagden wil naar Frankrijk (9 procent), Griekenland (7 procent) of Spanje (6 procent. De Nederlandse regering bepaalt binnenkort of het reisadvies voor deze landen wordt versoepeld. Het gaat dan vooral om vakantievierders die altijd al naar die landen gingen.

Op vakantie met de auto is duidelijk favoriet: bijna driekwart van de reizigers zegt dit jaar met de auto te gaan. Veel reizigers zien vliegen als een grote risicofactor. Bovendien kunnen mensen die met de auto gaan bij problemen direct met eigen vervoer naar huis.

Bron(nen):