Koekeloeren in een vogelnest

Reallife soap van vogels

Getty Images

Vogelliefhebbers hebben veel over voor hun hobby, maar vanaf nu hoef je minder moeite te doen om van vogels te genieten: vanuit je warme kamer kun je met webcams vogels van dichtbij meemaken.

Je hebt vast weleens in het nest van een mus of merel gekeken, of een ruzie tussen twee of meer tuinvogels gezien. Maar veel vogels, zoals roofvogels houden hun privéleven liever geheim. De webcams van de Vogelbescherming maken het mogelijk om deze vogels te volgen.

Het project, dat de naam 'Beleef de Lente' heeft gekregen, biedt je een uniek inkijkje in het dagelijks leven van een aantal vogelsoorten waar je anders niet zo snel dichtbij zult komen. Het is het tiende jaar op rij dat de Vogelbescherming het mogelijk maakt om mee te genieten met het leven van vogels. Dit jaar zijn er acht camera’s geplaats op broedplekken; vorig jaar waren dit er nog twaalf. Medewerkers van de Vogelbescherming plaatsen de camera’s in de winter, voordat de vogels in de buurt zijn. Hierdoor wordt hun leven niet verstoord door de nabijheid van mensen.

Grootste vogel van Nederland

Het gaat niet alleen om roofvogels die je kunt volgen, ook ijsvogels, ooievaars en koolmezen delen lief en leed met vogelliefhebbers. Deze vogels nestelen niet zomaar in een doorsnee tuin, laat staan dat je een nest van een uil of andere roofvogels in de tuin hebt. Uniek is ook de camera op de broedplek van de zeearend, de grootste vogel van Nederland. Het is de eerste keer dat je deze vliegende reus op zo’n manier kunt volgen.

Reallife Soap

Dat het kijken naar vogels verslavend is, blijkt uit het feit dat veel mensen minutenlang naar het scherm turen, zelfs als er nog niks te zien is. Op zich niet vreemd, want het is de natuur en dat betekent dat er elk moment iets kan gebeuren. Parende vogels, maar ook stelletjes die elkaar het nest uit ruziën. En hoewel het nog vroeg in het seizoen is, zijn er al verschillende vogels gesignaleerd.

Geen zin om de hele dag de camera in de gaten te houden? Op de website van de Vogelbescherming kun je dagelijks de hoogtepunten bekijken.

Via de camera’s van de Vogelbescherming kun je de volgende vogelsoorten op hun broedplek zien:

  • IJsvogel
  • Koolmees
  • Ooievaar
  • Bosuil
  • Kerkuil
  • Steenuil
  • Slechtvalk
  • Zeearend

Bronnen: NOS & Vogelbescherming Nederland

Auteur