Nederlanders gaan vaker in eigen land op vakantie

Vaker korter op vakantie in eigen land, dat gaat volgens een onderzoek van Trends & Toerism de komende tien jaar gebeuren. Dit komt vooral door het veranderende klimaat en het toenemende aantal 65-plussers.

De afgelopen jaren groeiden vooral het aantal buitenlandse vakanties. De komende tien jaar zal die groei echter ingehaald worden door de binnenlandse vakanties. Dit concludeert Trends & Toerism uit een eigen consumentenonderzoek. Het aantal binnenlandse vakanties zal naar verwachting met een procent per jaar toenemen, buitenlandse vakanties met een half procent.

Verschillende factoren

Dat het aantal binnenlandse vakanties meer toeneemt, komt volgens het onderzoek door een aantal factoren: het duurder worden van buitenlandse vliegvakanties en een grotere kans op mooi weer in eigen land door het veranderende klimaat. Ook het groeiende aantal 65-plussers – die meer dan gemiddeld voor eigen land kiezen – draagt bij aan de groei. Verder verwacht Trends & Toerism dat het percentage Nederlanders dat op vakantie gaat zal groeien naar 84 procent.

Nederlanders zijn vakantiegangers

Nederlanders gaan dus graag op vakantie. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gingen volgens de meest recente cijfers (2016) bijna tien miljoen Nederlanders in het hoogseizoen op vakantie. Voor een lange vakantie (meer dan drie overnachtingen) vertrokken 5,3 miljoen mensen naar het buitenland en zochten 2,7 miljoen een hotel of camping op in Nederland. Het eigen land was voor de korte vakanties (maximaal drie overnachtingen) populairder. Ruim 1,4 miljoen mensen bleven in Nederland, tegenover 0,4 miljoen die naar het buitenland vertrokken.

Frankrijk was met 1,1 miljoen vakantiegangers weer het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Spanje en Italië.

Bronnen: CBS en Travmagazine