Online daten voor ouderen

Internet heeft het leggen van contacten met anderen heel eenvoudig gemaakt. Wanneer u op zoek bent naar vriendschap of een ander soort relatie, kunt u terecht op een van de vele datingwebsites. Maar waar moet u op letten?

Datingsites

Wie meer dan tien jaar geleden op zoek was naar een relatie, was veelal aangewezen op speciaal georganiseerde bijeenkomsten voor alleenstaanden of de bekende kleine advertenties in de krant. Internet bood daarna een nieuwe mogelijkheid in de vorm van datingwebsites. Dating is de Engelse term voor een afspraakje maken. Datingwebsites zijn bij uitstek geschikt voor het snel en eenvoudig ontmoeten van andere mensen met dezelfde- of juist andere interesses. Het gaat hierbij dan niet verplicht alleen om relaties met een romantische inslag, maar ook bijvoorbeeld vriendschappen en het contact leggen met kennissen.

In de basis werken alle datingswebsites hetzelfde. U schrijft zich in als lid -gratis of tegen een  maandelijks bedrag- en krijgt zo de mogelijkheid een profiel te plaatsen. In dit profiel vertelt u iets over uzelf, plaatst u -indien gewenst- een foto van uzelf en geeft u een aantal eigenschappen op, zoals uw leeftijd en geslacht.

Daarnaast kunt u aangeven naar wat voor contacten u zoekt. Niet alleen de leeftijd, maar ook of u op zoek bent naar een romantische klik, of meer een vriendschapsrelatie.

Uw naam- en adresgegevens blijven hierbij verborgen -wat altijd verstandig is op internet. U heeft zelf in de hand bij een contact welke gegevens u over uzelf prijsgeeft. Aan de hand van uw profiel kunnen andere leden van de datingsite contact met u zoeken, met behulp van de mogelijkheden die daarvoor aanwezig zijn. Iemand kan bijvoorbeeld een kort berichtje sturen, maar ook een mail of vragen of u wilt chatten. Dit loopt allemaal via de website, dus uw echte e-mailadres wordt niet prijsgegeven. Daarnaast kunt u als lid ook zelf actief op zoek gaan naar contact met andere leden. Iedere datingwebsite heeft een uitgebreide zoekmachine. Hierin geeft u de eigenschappen op die belangrijk voor u zijn, zoals een bepaald leeftijd, type relatie en interesses.

Ook kunt u gewoon bladeren door de profielen op de website. Als u eenmaal een klik heeft met iemand, bepaalt u zelf of u ook buiten internet een afspraak maakt. In de loop der tijd zijn er verschillende soorten datingwebsites opgericht, soms gericht op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er speciale datingsites voor senioren. Deze websites hebben als voordeel dat u er geen rekening meer mee hoeft te houden dat er bijvoorbeeld ook mensen van in de twintig of dertig op zoek zijn naar contacten. De kans is een stuk groter dat u gelijkgestemden van rond uw eigen leeftijd ontmoet. Voorbeelden van datingsites voor senioren zijn www.50plusmatch.nl, www.be2.nl/nl/senioren en www.seniorengeluk.nl. U kunt natuurlijk ook gewoon terecht bij bekende algemene datingsites zoals www.lexa.nl en www.relatieplanet.nl en duidelijk aangeven in welke leeftijdscategorie u contacten zoekt.

Tips voor datingsites

Er zijn veel verschillende soorten datingssites waar u uit kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld gratis datingsites die bekostigd worden met behulp van advertenties. Een voordeel daarvan is vanzelfsprekend dat u gratis eens een datingwebsite kunt uitproberen. Een nadeel, behalve de regelmatig opduikende advertenties op uw scherm, is vaak dat er veel meer profielen op staan van niet meer actieve leden. Tenslotte kost het niets om een profiel aan te maken en er vervolgens geen gebruik meer van te maken. Bij een betaalwebsite is het zonde om maandelijks een bedrag te betalen -van 10 tot soms 30 euro- en vervolgens niet van de dienst gebruik te maken. Dat zorgt ervoor dat leden op betaaldatingsites toch vaak wat serieuzer in hun intenties zullen zijn.

Het is verstandig bij een betaaldatingsite eerst te kijken of er een gratis proefabonnement mogelijk is. U kunt dan rustig eens uitproberen wat de mogelijkheden zijn zonder dat u meteen aan een abonnement vastzit. Op deze manier kunt u meerdere datingssites uitproberen en kijken welke site u het beste bevalt.

Het ligt wat voor de hand, maar u heeft de meeste kans om een geschikt contact te treffen op datingsites met veel leden. Hoewel er ook verschillende sites zijn met een hele specifieke doelgroep -bijvoorbeeld religieuze datingssites- hebben deze daardoor ook een beperkt aantal leden. De kans is dan groter dat de website er -wegens te weinig omzet- na een poosje mee ophoudt.

Let er bij een datingsite op of deze er professioneel uitziet en handig is in het gebruik. Vooral de zoekmogelijkheden zijn belangrijk.

Reactie toevoegen