Rolkoffertje veroorzaakt te veel vertraging

Luchtvaartmaatschappij KLM pakt de wildgroei van handbagage in Europa aan. Passagiers van Europese vluchten worden per sms gevraagd om rolkoffers en rugzakken ook vooraf in te checken. Bovendien worden grotere bagagebakken besteld om meer bergruimte aan boord te creëren.

KLM overweegt een ‘plaatsgarantie’ van bagage in de cabine voor veelvliegers en zakenreizigers. De al jaren toenemende kofferstroom zorgt voor meer vertragingen, omdat er te weinig ruimte is in de bagagebakken. Daardoor moeten koffertjes alsnog in het ruim, en dat kost alleen maar meer tijd. 

Sneller in- en uitstappen op luchthavens en lagere kosten zijn redenen om alleen handbagage mee te nemen. Bovendien wordt er vaker gereisd voor kortere trips, waar mensen liever hun spullen bij zich houden, zegt een KLM-woordvoerder. 

Ruimbagage behoort bij de meeste vliegtuigmaatschappijen tot een van de flinke kostenposten. En het wordt ook nog duurder, wijzen vergelijkingen uit. 

Vliegmaatschappij Transavia zegt in een reactie bezig te zijn met onderzoek naar een toeslag voor grotere stukken handbagage. Bij onder meer Ryanair moeten daar sinds kort al extra centjes voor neergelegd worden, alleen een tasje onder de stoel is daar nog kosteloos. 

Apart betalen

Het alternatief om de passagier apart te laten betalen wordt ook door KLM onderzocht. Maar de maatschappij heeft te maken met enorme concurrentie, dus mag het de ticketverkoop niet negatief beïnvloeden. 

Ook vakantievlieger TUIfly denkt na over het in rekening brengen van trolleys om de toenemende chaos aan boord in toom te houden.

Bron(nen):