Zes tips om meer met uw foto’s te doen

Getty Images

U herkent het vast wel: u maakt tijdens een gelegenheid, vakantie of dagje uit allerlei mooie/leuke foto’s. Thuis bekijkt u ze misschien nog wel even op de computer, maar vervolgens kijkt u er niet meer naar om. Daarom geven we u zes tips om iets origineels met uw foto’s te doen, voor uzelf of voor een ander.

Om uw foto’s optimaal tot hun recht te laten komen, zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals een fotoalbum samen stellen, een kalender te maken of zelfs een tijdschrift uit te geven. Maar u kunt natuurlijk nog veel meer doen met uw foto’s.

Maak een fotoalbum: een jaar of gebeurtenis in beeld

De meest gebruikte methode om foto’s te ordenen of op te slaan, is het maken van een fotoalbum. Vaak wordt hierbij gekozen voor één bepaald thema, zoals een feest of een vakantie. Maar u kunt natuurlijk ook per jaar een fotoalbum laten maken. Zo heeft u in één boek alle hoogtepunten van een jaar gebundeld. Het makkelijke van het maken van een fotoalbum is de ruime keuze aan aanbieders.  Na het kiezen van de gewenste uitvoering – luxe, ringband, harde of zachte band – en afmetingen kunt u via de online of downloadbare software uw eigen album samenstellen. Persoonlijk en hartstikke leuk om te doen!

Uw eigen fotokalender: elke maand een nieuwe foto

Overal zijn kalenders te koop met daarop mooie foto’s. Denk bijvoorbeeld aan vogelkalenders, die voor elke maand een bijpassende afbeelding bevatten. Dit kunt u natuurlijk ook doen met uw eigen foto’s. Voor de wintermaanden bijvoorbeeld een foto in de sneeuw en in de zomer een zonnige strandfoto met de (klein)kinderen. Ook hier zijn diverse mogelijkheden: van jaarkalenders met één grote of verschillende kleinere foto’s tot verjaardagskalenders. Zo kunt u bijvoorbeeld bij elke maand een foto van een jarige gebruiken.

Uw foto’s in een tijdschrift

Veel (hobby)fotografen dromen ervan: hun foto’s in een tijdschrift terugzien. Helaas is dit slechts voor weinigen weggelegd. Maar wist u dat u ook uw eigen tijdschrift of glossy kunt laten maken? Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Er zijn vaak veel diverse stijlen waaruit u kunt kiezen om direct uw eigen tijdschrift samen te stellen. Leuk om cadeau te doen aan een vriend of familielid. Of natuurlijk om gewoon lekker zelf in te bladeren.

Printen op canvas

Een foto laten afdrukken op canvas is een veelgebruikte methode om van een foto een mooi decoratiestuk te maken. Het mooie van canvas is de hoeveelheid mogelijkheden die u hiermee heeft. U kunt namelijk kiezen uit veel verschillende formaten, kleuren, en wel of geen tekst. En hoewel een foto op canvas nooit zo scherp is als op hoogwaardig fotopapier of glas, kan dit juist net dat beetje extra sfeer toevoegen aan de foto, alsof het een schilderijtje is.

Maak uw eigen wanddecoratie

In tal van cadeauwinkels zijn glazen wanddecoraties met prachtige foto’s te koop. Van uitgestrekte landschappen, sfeervolle stadsgezichten of gewoon kunstzinnige foto’s. En als een andere fotograaf het kan, waarom zou u uw eigen foto dan niet op een glasplaat laten afdrukken? Zo heeft u uw eigen werk prominent in het zicht aan uw muur hangen.

Afdrukken op cadeaus en of taarten

Is een fotoalbum of kalender niet origineel genoeg? Dan kunt u uw foto’s ook nog verwerken in een taart of een leuk cadeau. Wat dacht u bijvoorbeeld van een puzzel, lamp, naambordje of klok.

U ziet het: er is veel meer mogelijk dan uw foto’s in de vergetelheid van uw harde schijf te laten verdwijnen. 

Veel plezier met het maken! 

Auteur