Kijktip: We zien ons

Getty Images

De redactie van Plus tipt regelmatig een film, serie, documentaire of een televisieprogramma. In deze aflevering bespreken we de docuserie: We zien ons, vanavond om 21.15 uur te zien op NPO2.

In We zien ons volgen we een vijftal inwoners  van Lindenheuvel, een wijk in het Limburgse Geleen. De bewoners van ‘Lentjheuvel’ - zoals ze er zelf zeggen - zijn trots op hun wijk. Tuintjes worden netjes onderhouden, het bulkt er van de verenigingen en saamhorigheid staat hoog in het vaandel. De sfeer is er gemoedelijk, bijna alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Toch zijn ook hier de sporen van de hedendaagse, individualistische samenleving voelbaar. De kerk loopt leeg, de voetbalvereniging moet buigen voor de regels van de sponsors en de mijn lijkt te verdwijnen. Spontane gesprekken op straat maken plaats voor ‘gesprekken’ achter de computer.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Getty Images

Eenzaam

Veel mensen voelen zich dan ook eenzaam in Lindenheuvel. Gemiddeld genomen ligt het percentage van mensen dat zich eenzaam voelt er twee keer zo hoog als in de rest van het land. In de gemeente Sittard-Geleen is zelfs sinds kort een wethouder Eenzaamheid aangesteld.

De docuserie We zien ons draait dan ook om de strijd tegen vereenzaming. Zo volgen we onder andere Fer, een oud-mijnwerker voor wie de saamhorigheid in de mijnen het mooiste in zijn leven was.  De stoflongen die hij aan het zware werk overhield, zorgen er nuvoor dat hij nauwelijks zijn huis uitkomt. Hoe gaat Fer de strijd aan tegen de eenzaamheid?

We zien ons, vanaf 27 augustus wekelijks om 21.15 uur op NPO2.

Bron: human.nl

Auteur