Met pensioen en tóch weer een baan: iets voor u?

Getty Images

Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd markeert een belangrijke verandering in het dagelijks leven. De wekker verliest zijn functie en u kunt elke dag precies zo invullen als u zelf wilt - de ultieme vrijheid lonkt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om toch weer te gaan werken - ook iets voor u?

Actief blijven loont

Vraag een gepensioneerde waarom hij nog werkt en negen van de tien keer zal hij antwoorden dat hij nog lang geen zin heeft in die leunstoel achter de geraniums. Stilzitten maakt oud, actief blijven loont. Het zorgt ervoor dat u midden in het leven staat, u blijft onder de mensen waardoor de kans op eenzaamheid veel kleiner is, u blijft zichzelf mentaal en fysiek uitdagen en thuis of op een verjaardag heeft u altijd wel iets leuks te vertellen. Over het algemeen zijn banen voor gepensioneerden flexibel: u bepaalt zelf wanneer u beschikbaar wilt zijn. Over uw vrijheid hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Hoe vind ik een betaalde baan?

Als u meer zin hebt in een (kleine) betaalde baan, kunt u bijvoorbeeld terecht bij verschillende uitzendbureaus die zich speciaal op senioren richten. Voorbeelden zijn Oudstanding, ErvarenJaren en Rvaring. Deze bureaus bemiddelen in uiteenlopende functies voor uiteenlopende bedrijven: van secretaresse tot boekhouder en van chauffeur voor groepsvervoer tot postbezorger.

Schakel uw netwerk in

Er zijn ook andere manieren om aan een leuke bijbaan te komen. Wellicht kunt u bij uw oude werkgever opnieuw aan de slag, bijvoorbeeld als mentor voor jonge werknemers. Controleer dan wel even of u opnieuw een arbeidscontract moet afsluiten. De website van de Rijksoverheid geeft hier de nodige informatie over.

Als u weer aan de slag wilt, is het sowieso raadzaam uw eigen netwerk daarover in te lichten - u weet tenslotte nooit hoe een balletje kan rollen. En bent u een regelmatige bezoeker van musea of theaters? Vraag dan daar ook eens naar de mogelijkheden voor een leuke (bij)baan.

Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

Voor wie als vrijwilliger aan de slag wil, is de website NL Voor Elkaar een goed startpunt. Via deze website kunt u onder meer op postcode zoeken naar de hulpvragen in uw eigen regio. Ook de website Vrijwilligerswerk.nl biedt verschillende zoekfuncties voor het vinden van vrijwilligerswerk in uw regio. Verder kunt u altijd op de website van uw gemeente kijken: tik in het zoekveld van die website het woord ‘vrijwilligerswerk’ in en kijk wat er binnen uw eigen gemeente te doen is.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker