Pakketje ophalen en meteen een praatje maken met een oudere

Getty Images

Vier verzorgingshuizen in Zaandam en Aalsmeer dienen sinds een jaar als ophaalpunt van pakketjes: een geweldig initiatief dat binnenkort op meer plekken in Nederland een vervolg zal krijgen.

Een jaar geleden ontstond dit idee bij reclamebureau Etcetera. "We lazen het bericht dat er veel eenzaamheid is onder ouderen", zegt initiatiefnemer Wouter Voges. "In diezelfde tijd werd bekend dat mensen veel pakketjes online bestellen. Die twee dingen kunnen we combineren, dachten we. Zo is het idee geboren."

Het bedrijf ging op onderzoek uit. Hoe realistisch is dit idee? Zitten mensen erop te wachten? Voges: "We gingen hierover in gesprek met verpleeghuis De Luwte in Amstelveen. Daar waren ze enthousiast over het idee." En zo begon Etcetera met een nieuw, sociaal afhaalpunt. Inmiddels zijn er drie in Amstelveen en een in Zaandam, allemaal in een zorginstelling waarbij de receptionist(e) de pakketjes goed in het zicht heeft. 

Wat is het effect?

Toen de initiatiefnemers aan een aantal bewoners vroegen of er behoefte aan was, waren de reacties niet heel enthousiast. "Ik ben niet eenzaam, van mij hoeft het niet", zeiden ze. Maar nu, een jaar later, zijn de bewoners om. Ze genieten van de gesprekken die ontstaan, van de mensen die echt even de tijd nemen. "Je merkt dat hun leefwereld klein is geworden", zegt Voges. "Natuurlijk hebben ze elkaar, maar als je jaren bij elkaar woont, raak je soms uitgepraat.” Het project leidde tot wat het reclamebureau hoopte: fijne gesprekken over alledaagse onderwerpen.

Niet overal mogelijk

De initiatiefnemers hopen dat er de komende tijd meer van dit soort sociale afhaalpunten worden opgezet. Het nadeel is dat het niet in elke zorginstelling kan. Sommige plekken hebben geen gemeenschappelijke ruimte of een receptie die uitkijkt op deze ruimte. De zorginstelling moet in de gaten houden wie er binnenkomt. Als iemand een pakketje komt ophalen, begeleidt de receptionist deze persoon naar de ruimte waar de mensen zitten en waar de pakketjes liggen.

Nog meer werkdruk?

Een groot deel van de medewekers in de zorg heeft al tijden te maken met werkdruk. Brengt dit initiatief dan niet nog meer stress en werkdruk met zich mee? Over deze vraag is volgens Voges wel degelijk nagedacht. "Een zorginstelling kan niet te veel mensen per dag aan. Gelukkig maken er geen honderden mensen gebruik van. Bij zorgcentrum De Luwte komen gemiddeld zes mensen per week langs om hun pakketje op te halen. Het gaat ons niet om de grote aantallen, maar om de kwaliteit. Als er een paar mensen zijn die een leuk gesprek met een oudere voeren, is het geslaagd."

Bron: Reformatorisch Dagblad | Foto: Etcetera