Praten over eenzaamheid, hoe doe je dat?

Getty Images

Vermoedt u dat iemand in uw omgeving eenzaam is en wilt u iets doen? Lees hier onze tips.

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Ze missen een hechte, emotionele band met anderen. Of ze hebben minder contact met mensen dan ze zouden willen. Kent u een eenzame oudere en wilt u graag helpen? Wij geven u vijf tips.

Begin een praatje

85 procent van de eenzame ouderen vindt het moeilijk om over eenzaamheid te praten met anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Ouderenpanel. Ouderen vinden dat er veel onbegrip over eenzaamheid bestaat. Begin eens een praatje en wees niet bang om het onderwerp aan te snijden. U kunt luchtig vragen of er genoeg bezoek komt. Vraag door, ook als de antwoorden aarzelend komen.

Toon belangstelling

Laat het niet bij dat eerste praatje, maar ga een keer op bezoek. Drink een keer koffie samen, of bied aan om een boodschap te doen. U kunt ook een kaartje sturen, of een tijdschrift brengen. Een beetje aandacht maakt al een groot verschil.

Draag ideeën aan

Je moet ze maar weten te vinden: de activiteiten die in de buurt worden georganiseerd. Misschien kunt u wijzen op de lokale initiatieven in het buurthuis. Of op de uitjes van het Nationaal Ouderenfonds. Ook een goed idee om aan te dragen: de Zilverlijn van het Ouderenfonds. Professionele vrijwilligers bellen iedere week met de oudere, voor een gezellig praatje of een goed gesprek. De Zilverlijn is gratis. Of vertel over de BoodschappenPlusBus. In ruim 80 plaatsen in Nederland kunnen ouderen boodschappen doen onder begeleiding van vrijwilligers. De bus is er ook voor uitjes, bijvoorbeeld naar een museum of het strand.

Wijs op de mogelijkheden van internet

Internet biedt ontelbare mogelijkheden voor het maken van contact. Denk aan online spelletjes doen of chatten met andere ouderen. Is de oudere niet bekend met het internet? Help een handje. Bent u zelf ook niet zo digitaal aangelegd, dan zijn er in heel veel gemeenten speciale cursussen voor ouderen. Bijvoorbeeld van Seniorweb. Dat is meteen een goede gelegenheid om de deur uit te gaan.

Vraag zelf ook iets

Iedereen wordt graag aangesproken op zijn eigen kracht. Misschien kan de oudere iets voor u doen? Denk aan kleine dingen als het aannemen van een pakje, of water geven aan de planten als u wat langer weg bent. Wellicht komen er andere ideeën naar voren, als u eenmaal in gesprek bent.

Meer dan een miljoen Nederlanders weleens eenzaam

Eenzaamheid komt niet alleen voor bij ouderen. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Diverse organisaties bieden hulp bij eenzaamheid. Ze hebben hun krachten gebundeld in de Coalitie Erbij. Op de website Eenzaam.nl vindt u ook meer informatie over eenzaamheid.
 
Auteur 
  • Webredactie