Vijf gouden tips voor sinterklaasgedichten

Een goed sinterklaasgedicht schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Toch kun je met de juiste voorbereiding en een paar handige adviezen een heel eind komen. Wij geven vijf gouden tips!

1. Bedenk van te voren waarover u gaat dichten

Weten waarover u gaat schrijven is al bijna het halve werk. Bedenk een korte verhaallijn die u in het gedicht terug wilt laten komen en schrijf die op. Daarbij kunt u een aantal handige thema’s als houvast gebruiken. Denk daarbij aan de hobby’s van de ontvanger, iets bijzonders wat hij of zij het afgelopen jaar heeft meegemaakt en het cadeautje dat u geeft.

Die elementen laat u terugkomen in de verhaallijn en later in het gedicht. Maakt u bijvoorbeeld een gedicht voor Jan, die dit jaar een nieuwe auto heeft gekocht, wandelen als hobby heeft en die van u een wandelgids cadeau krijgt? Dan neemt u die specifieke elementen als uitgangspunt.

2. Bedenk welk rijmschema u wilt gebruiken

De meeste sinterklaasgedichten worden geschreven in het rijmschema AABB, dus iets als:
Sinterklaas heeft een spannend leven
Hij mag iedereen cadeautjes geven
Maar wat is nou leuk voor die grappige Jan
Die zo komisch uit de hoek komen kan?

U ziet, de eerste twee regels rijmen op elkaar, evenals de derde en de vierde. Dit rijmschema is het gemakkelijkst, omdat u steeds twee zinnen samen kunt nemen die een afgerond geheel vormen. Wilt u iets avontuurlijker te werk gaan, dan kunt u bijvoorbeeld ook voor het rijmschema ABAB kiezen. Dan komt u uit bij dichtregels als deze:
Sinterklaas heeft een heel spannend leven
Zo mag hij iets bedenken voor Jan
Wat voor cadeautje zal hij hem nou geven
Wat is geschikt voor zo’n veelzijdige man?

Bedenk wel dat een ABAB-schema (of nog ingewikkelder schema’s als ABCABC) meer voorbereiding en inspanning vergen. En het motto voor een goed sinterklaasgedicht is toch: houd het simpel.

3. Gebruik een rijmwoordenboek

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? U hoeft niet altijd al uw rijmwoorden zelf te bedenken, er zijn genoeg hulpmiddelen. Zo kunt u een rijmwoordenboek gebruiken. Op internet vindt u een aantal goede rijmwoordenboeken die u gratis kunt raadplegen en die u helpen bij het vinden van rijmwoorden. Onze favorieten zijn Mick’s Rijmwoordenboek en Rijmwoordenboek.net.

Extra tip: houd rekening met het aantal lettergrepen van de rijmwoorden. Zo rijmt parkeren wel op leren, maar loopt het rijm lekkerder als u een rijmwoord kiest met hetzelfde aantal lettergrepen (drie), bijvoorbeeld parkeren en proberen.

4. Zorg voor kwinkslagen en grappen

Een sinterklaasgedicht is vooral leuk als de toehoorders erom kunnen lachen. Stop dus vooral wat kwinkslagen en grappen in uw gedicht, waarbij u lekker overdrijft om het effect te vergroten. Heeft Jan dit jaar bijvoorbeeld een deuk in zijn auto gereden? Wrijf het er dan maar lekker in:

Jan is een man die van autorijden houdt
Maar dit jaar ging hij dan toch in de fout
Hij parkeerde zijn auto akelig strak
En reed het ding finaal in de prak

5. Lees het gedicht van te voren hardop voor

Als u een strofe of het hele gedicht afhebt, is het prettig om hem even hardop voor te lezen. Zo ontdekt u waar eventuele struikelpunten zitten of waar het niet lekker loopt. Ook kunt u dan makkelijker sleutelen aan het metrum (het ‘ritme’ van het gedicht). Houd er rekening mee dat uw gedicht op pakjesavond niet door uzelf, maar door de ontvanger wordt voorgelezen. Vermijd dus al te moeilijke woorden of constructies.

Benieuwd naar leuke Sinterklaas-apps voor de tablet of smartphone? Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

Liever lui dan moe? Plus biedt een gratis Sinterklaasgedicht.

Trefwoorden:

8 Comments

Door Nettie (niet gecontroleerd) op ma, 9-12-2019 - 22:00

Nou ja, beter laat dan nooit nog een tip. Neem een sinterklaasliedje en maak daar een gedicht op. Dat moet het slachtoffer ZINGEN. Voorbeeld: "Zie ginds loopt ons Roosje, de ster van de gracht. Ze werd onlangs veertig, wie had dat gedacht? Hoe huppelt en draaft zij de brug op en neer. Kopietjes en briefjes brengt zij heen en weer." En zo verder.

Door Merel (niet gecontroleerd) op zo, 13-10-2019 - 15:08

Net als iemand die deze tip al gaf hieronder werkt
www.sinterklaasgedichtenmaken.nl
heel erg fijn, ik heb er vorig jaar heel veel gebruik van gemaakt tot groot vermaak van mijn familie achteraf. Aanrader dus! En ik heb net nog even een check gedaan of het werkt. Werkt nog steeds prima!

Door Jos (niet gecontroleerd) op wo, 5-12-2018 - 10:43

Mijn lieve vriendin Tineke Brandes

Door Jos (niet gecontroleerd) op wo, 5-12-2018 - 10:43

Mijn lieve vriendin Tineke Brandes

Door A.pijpers (niet gecontroleerd) op di, 4-12-2018 - 19:55

Pakt mijn e mail niet!

Door inge (niet gecontroleerd) op di, 4-12-2018 - 18:30

de site werkt wel maar je krijgt het gedicht niet toegestuurd. Je moet wel allerlei gegevens invullen en vervolgens gebeurt er niets. Geen aanrader dus

Door Marilis (niet gecontroleerd) op do, 10-11-2016 - 15:43

Ik bespaar uren tijd door gebruik te maken van:

http://www.sinterklaasgedichtenmaken.nl

Een héle overzichtelijke duidelijke en snelle site voor het maken van originele Sinterklaasgedichten op maat. Probeer het maar eens! Geheel gratis, reclamevrij en je krijgt je gedicht meteen in je mailbox in PDF of Word. Ideaal!

Door Familie Hulsman (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 13:10

Mijn man en ik maken voor de basis van onze gedichten voor onze kinderen en kleinkinderen gebruik van de website http://sinterklaasgedichten.com
Een fijne overzichtelijk website.

Wellicht heeft u baat bij deze tip!
Met vriendelijke groet,
Familie Hulsman - Amsterdam