9 vragen over snurken

Wat kun je er tegen doen?

Bij vier op de vijf mensen vermindert het snurken na behandeling. Maar kunt u er ook zelf wat aan doen? Plus Gezondheid beantwoordt negen vragen over snurken.

Hoeveel mensen snurken?

De schattingen lopen uiteen van 10 procent tot ruim de helft van de mensen. Ongeveer twee keer zoveel mannen als vrouwen snurken.

Wat zijn de oorzaken?

Van de mensen die bij de KNO-arts terechtkomen, blijkt bij de helft het zachte, achterste deel van het gehemelte te slap. Het gehemelte zakt – als je op de rug ligt – samen met de huig bijna tegen de keelholte aan. Dat gaat trillen door de adem en maakt herrie. Zo’n 20 procent van de snurkers heeft een kleine onderkaak, een onderkaak die aldoor te ver naar achteren staat of tijdens de slaap zakt. Dan zakken de tong en het strottenklepje bijna tegen de keelholte aan. Ook dat trilt.

Een combinatie van deze twee oorzaken komt voor bij een kwart van de snurkers. Bij een klein deel speelt een andere oorzaak, bijvoorbeeld een chronisch verstopte neus. Bij mensen met overgewicht is het weke gedeelte van de keelholte dikker, zodat de ademweg te nauw wordt en dat veroorzaakt eveneens snurken.

Is snurken ongezond?

Snurken op zich kan geen kwaad. Bij een deel van de snurkers zakt het gehemelte of de tong echter helemaal tegen de keel aan, waardoor de ademweg afgesloten raakt en de ademhaling tot stilstand komt, met zuurstofgebrek als gevolg. En dat is wel ongezond.

Een stilstand van langer dan tien seconden heet apneu. Als per uur meer dan tien stilstanden optreden, is er sprake van het slaapapneusyndroom. Apneupatiënten zijn bij het opstaan geradbraakt en overdag extreem slaperig. Ze kunnen zich slecht concentreren en zijn vergeetachtig. Op den duur kunnen ze hoge bloeddruk krijgen.

Vrijwel alle apneupatiënten snurken. Bij sommige snurkers raakt de luchtweg tijdens de slaap gedeeltelijk afgesloten zonder dat de ademhaling stil komt te liggen. Zij ademen wel zwaar en zijn overdag slaperig. Dit heet het UARS (Upper Airway Resistance Syndrome).

Wat kun je er zelf aan doen?

In geval van overgewicht: afvallen. Andere maatregelen die het snurken kunnen verminderen zijn: geen alcohol in de twee uur voor het slapen, niet roken, geen kalmerende middelen of slaapmiddelen gebruiken en geen zware gerechten nuttigen vlak voor het slapen.

En als het snurken blijft?

De huisarts kan snurkers doorverwijzen naar de KNO-arts. Die onderzoekt welke oorzaak het meest waarschijnlijk is en controleert tevens op het slaap-apneusyndroom en UARS. Vervolgens wordt de behandeling bepaald. Medicijnen horen daar niet bij, want tot nu toe zijn geen werkzame medicijnen gevonden.

Wat helpt tegen het slaap-apneusyndroom?

De apneupatiënt krijgt een masker dat lucht toevoegt zodat de keelholte wordt ‘opgeblazen’, waardoor de ademweg openblijft. De ademhaling stokt niet meer en bovendien stopt het snurken.

Wat helpt bij een verslapt gehemelte?

Dan kan het gehemelte kleiner worden gemaakt via drie methoden.
1. Er wordt een reepje van het gehemelte weggesneden, tegelijk met eventueel aanwezige keelamandelen. Dit gebeurt onder algehele verdoving en kost een nacht in het ziekenhuis.
2. Onder plaatselijke verdoving wordt met de laser een stukje gehemelte weggehaald. Dat kan poliklinisch.
3. Via het toedienen van hoogfrequente radiogolven (somnoplastiek) wordt het slijmvlies onder het gehemelte samengetrokken. Dit moet 3 à 4 keer worden herhaald. Het effect van deze drie methoden is vergelijkbaar. Een risico van de eerste twee methoden is dat het gehemelte te strak gaat staan. Daardoor verliest het zijn functie bij het drinken en komt de vloeistof tijdens het drinken de neus uit.

Wat helpt bij afwijkingen aan de onderkaak?

Bij een te kleine onderkaak of een onderkaak die te ver naar achteren staat, kan een ‘beugel’ helpen, die in de slaap de kaak en daarmee ook de tong naar voren houdt. Daarnaast kan de tong operatief iets naar voren worden geplaatst of de onderkaak wat groter worden gemaakt.

Helpen de behandelingen echt?

Bij ongeveer vier op de vijf snurkers die de KNO-arts bezoeken, vermindert het snurken na een behandeling.

Trefwoorden:

14 Comments

Door eni (niet gecontroleerd) op vr, 27-9-2019 - 13:47

net als ada heb ik het hoofdeinde van mijn snurkende man verhoogd maar nu met een stevig kussen onder het matras,het was even wennen voor hem zei hij, maar het werkt en nu kunnen we weer samen in 1 bed slapen.

Door Ans Smeulders (niet gecontroleerd) op ma, 23-9-2019 - 15:47

Al deze verhalen daar geloof ik niet echt in.
Ik ben al heel mijn leven een slechte slaapster.
Heb er zelfs hulp bij gehad:::::Slaaptechniek.
Niets werkt. Slaap zo’n 3-4 uur per nacht. En de rest van de nacht een licht slaapje en dan weer wakker zijn.
Melatonine werkt niet en ook geen andere homopatische middelen.Van alles geprobeerd.
Een uur voor het slapen gaan een slaaptabletje en ook dat werkt niet altijd.
Het zij zo, het is niet anders.

Door Phil Beckers (niet gecontroleerd) op ma, 19-3-2018 - 18:08

Ik zelf was ook een erge snurker. Ik heb inmiddels een anti snurk beugel aangemeten gekregen en sindsdien snurk ik niet meer.

Door AnnaMarie ten Haken (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 23:55

Beugel ging niet meer vanwege erg pijnlijke linkerkaak maar hielp ook niet
Gehemelte ingekort, hielp niet
Apneuapparaat zeer pijnlijk gezicht met striemen tot laat in de middagen veel lekkage en zeer pijnlijke neusbrug, veel kapjes gehad maar kon daardoor niet meer
Neusslijmvlies behandeling niet geholpen
Keelband hielp niets
Snurk door de muren heen en heeeeel veel apneus
Wat nu, wie het weet mag het zeggen.

Door Petra de Vries (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 21:17

Beste Anja, op bol.com zie ik de Aveo TSD Tongstabilisator zowel voor 34,95 als voor 89,95 staan, weet jij wat het verschil is?
Ik heb al jaren een snurkbeugel en in het begin leek hij te helpen, maar nu snurk ik net zo hard met als zonder. Als ik de schroefjes van de beugel verder aandraai, krijg ik steeds meer spierkramp in m'n kaken als ik niet snel genoeg in slaap val. Ik zoek dus een goed alternatief.

Door Ada (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 16:22

Mijn man moet vanwege een gaatje in het middenrif het hoofdeinde van het bed verhogen. Dat hebben we opgelost met 2 deurstoppers - de hoge - te kopen bij de Action voor ongeveer € 3,00 per stuk. Sinds wij dit hebben toegepast snurkt hij niet meer!
Inmiddels gaat het zeker al 8 jaar goed.
Zo kan een simpele oplossing misschien meer klachten verhelpen.

Door Van Buuren (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 14:56

In uw verhaal vergeet U het begin, n.l. dat gezond slapen op de zijde slapend en door de neus ademend is. Bij het ouder worden verslappen de spieren van de neusvleugels en houden de ingang van de neus onvoldoende open. De slaper krijgt het hierdoor benauwd en gaat op zijn rug liggen om door zijn mond te ademen. De tong zakt naar achteren en vernauwd de doorgang achterin de keel. Er ontstaat een onderdruk in neus en keel. Alles trekt verder samen en de doorgang wordt nog kleiner. De luchttoevoer versnelt en doet het omliggende weefsel achter in de keel trillen, hetgeen het snurkende geluid maakt. Bij het tegengaan van snurken moet bij het begin van een heel ingewikkeld proces begonnen worden, n.l. het open houden van de neusingang . Dan is er al heel veel gewonnen en worden verdere dure behandelingen voorkomen. Wilt U een duidelijke beschrijving dan verwijs ik ik naar de site www. Nosnoringmoreair.com. Voorlichting is wenselijk maar onvolledige verhalen helpen niet echt.

Door P. de Vries (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 14:08

Die snurkbeugels zijn erg groot en op mannen gemaakt. Ik (als vrouw) heb er eentje, maar hij zit niet lekker. Zijn er ook beugels die kleiner zijn, en meer op vrouwen toegesneden?

Door Anja van der Rijk (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 14:05

Ik mis de tong-stabilisator als oplossing voor snurken en Apneu.
Ik had matig tot ernstige apneu. Heb 10 jaar een Overdruk-masker gebruikt. Had geen stops meer maar snurkte nog steeds. Niets hielp daartegen. Ook een snurk-beugel laten maken. Allemaal onder begeleiding long-arts en slaapdeskundigen. Niets hielp! Heeft 10 duizenden euro's gekost. Ik ging zelf op onderzoek uit. Vond bij Bol.com de Aveo TSD tongstabilisator van dr. Ho voor 34,95 . Ik dacht dat kan geen kwaad. Na 2 dagen was ik er aan gewend en IK SNURK na 12 JAAR NIET MEER! Kom eindelijk fit mijn bed uit en heb weer een deel van mijn leven terug. (Ik heb meerdere beperkingen) Zou handig zijn als iemand hier eens onderzoek naar doet. Kunnen miljoenen euro's mee bespaard worden. Ik geef dit zelf al aan veel mensen in mijn omgeving door. Er zijn mensen die na jaren weer bij elkaar kunnen slapen! Ik gun iedereen deze oplossing.

Door Jacqueline Heddes (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 13:46

Ik heb 4 weken geleden zo'n operatie laten doen waar ze de huig inkorten en kleine lapjes vlees aan de zijkant binnenkant hebben weggesneden. Operatie was pijnlijk maar na 2 weken ben je weer de oude. Het is het wel waard ik snurk n heel stuk minder waardoor mijn man ook veel beter slaapt.